Astazi ICR Stockholm evocă mari genociduri ale ultimelor decenii

0
2742


În memoria eliberării, la 15 aprilie 1945, a lagărului nazist Bergen-Belsen, ICR Stockholm găzduieşte în data de 18 aprilie proiecția filmului documentar The Last Survivor (2010, r. Michael Kleiman și Michael Pertnoy), proiecție prezentată de scriitoarea Hédi Fried, unul dintre protagoniștii filmului.

Filmul prezintă poveștile a patru supraviețuitori ai celor mai mari genociduri din ultimele decenii – Holocaustul şi masacrele în masă din Rwanda, Darfur și Congo, punând accentul pe rolul de formator pe care aceștia și l-au asumat mai târziu, implicându-se în lupta pentru toleranță și inspirând generațiile tinere la acțiune socială. Filmul a fost selectat de numeroase festivaluri din lumea întreagă, fiind premiat la Festivalul de Film Indie Memphis, Festivalul de film de la Oxford, Festivalul de Film Evreiesc de la Los Angeles și Festivalul de film de la San Antonio.

Unul dintre protagoniștii documentarului este scriitoarea de origine română Hédi Fried, supraviețuitoare a lagărelor de la Auschwitz și Bergen-Belsen, care va introduce filmul și va vorbi despre supraviețuire și despre drumul de la traumă la implicarea socială activă, drum descris și în cartea sa Întoarcere la viață (Livet tillbaka, 1998), publicată în limba română în 2003.

Hédi Fried s-a născut în 1924 la Sighet (actualul Sighetu Marmației). În timpul celui de-al doilea război mondial a fost deportată, ca mare parte din populaţia de origine evreiască din zonă. După război şi-a găsit adăpost în Suedia, unde a studiat pedagogia şi psihologia și a fondat centrul psihosocial Café 84, menit să ofere asistenţă supravieţuitorilor Holocaustului şi a altor genociduri.
Hédi Fried este, de asemenea, autoarea a patru cărţi cu conţinut autobiografic, trei dintre acestea fiind traduse şi în limba română. În 1998, Guvernul suedez i-a acordat medalia Illis Quorum, pentru merite civile deosebite. Este de asemenea laureata Premiului cultural al editurii Natur & Kultur şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Stockholm.

Persoană de contact: Ioana Leca, Coordonator de proiecte la ICR Stockholmioana.leca@rkis.se / 0046 (0)8 20 76 00.

Lasă un răspuns