Libertatea a vizitat spitalul din Värnamo din sudul 🇸🇪 Suediei, un orășel cât Moreni, unde lucrează 20 de medici români! Răzvan Nichițelea operează de aproape 10 ani în spitalul de aici, are dublă cetățenie, suedeză și română, spune că nu crede că va reveni în țară și motivează de ce azi va conduce aproape 500 de kilometri dus-întors ca să voteze.

foto de Eli Driu  / Răzvan Nichițelea
foto de Eli Driu  / Răzvan Nichițelea

”Pentru că votul nu e pentru ceva sau pentru cineva, ci e un principiu”. Sistemul medical descris de el și vizitat de echipa Libertatea este șocant prin diferențe. ”Dacă ascunzi o infecție nosocomială aici, cred că poți să faci pușcărie”.

Nu există pacientul doctorului, există pacientul spitalului. În Suedia, pacienții nu vin la un anumit doctor, ci la spital. ”Nu există să ceri să naști cu un doctor”. Ba mai mult, pacienții îi tratează pe doctorii ca pe orice alți funcționari publici care sunt plătiți să lucreze în serviciul oamenilor. ”În România te simțeai așa un mic Dumnezeu când veneau și ziceau: Să trăiți, domnul doctor”.

Sunt de vreo șase ani în politica din Suedia. Am vrut să mă implic. Aici, doar dacă ești bănuit (n.r de o faptă de corupție) trebuie să pleci. Nu ca în România să fii condamnat în prima instanță și să aștepți ultima instanță. Niciodată așa ceva – Răzvan Nichițelea, doctor obstretician-ginecolog, 41 de ani, Värnamo

Citeşte întreaga ştire: Mesaj de la un medic român din Suedia, în ziua alegerilor europarlamentare: “Votez din respect pentru ăia care au murit în 1989 ca să-mi dea mie dreptul ăsta!”

Lasă un răspuns