COMUNICAT DE PRESĂ ICR: Celebrarea Zilei Naționale a României la Stockholm

0
2677

Ambasada României în Regatul Suediei şi Institutul Cultural Român de la Stockholm au celebrat Ziua Națională a României printr-o recepţie oficială şi un concert de muzică clasică. Evenimentul a avut loc marţi, 1 decembrie, la Filarmonica din Stockholm, locație deosebit de prestigioasă unde se desfășoară, anual, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel.
La eveniment au luat parte demnitari de rang înalt și oficiali suedezi, membri parlamentului suedez și ai corpului diplomatic acreditat la Stockholm, reprezentanţi mass-media, ai diverselor organizaţii non-guvernamentale și ai comunității românești din Suedia, precum şi profesionişti din mediul cultural şi academic.
În remarcile ambasadorului în deschiderea ceremoniilor, au fost menționate tragicul accident de la Clubul “Colectiv” din București precum și teribilele recente atentate teroriste din Franța, Turcia, Egipt, Mali, Nigeria și Libia. A fost păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor acestor dureroase accidente și atentate.
Stora_salen_2

Mesajul din partea autorităților suedeze a fost susținut, în numele ministrului pentru Copii, Persoane Vârstnice și Egalitate de Sex, de către Secretarul de Stat Penilla Baralt.
Programul cultural al evenimentului dedicat celebrării Zilei Naţionale a cuprins concertul de muzică de cameră susținut de muzicienii de renume internaţional Valentin Răduţiu şi Per Rundberg, care s-a bucurat de un deosebit success.
Violoncelistul român Valentin Răduţiu (n. 1986) este considerat a fi unul dintre cei mai talentaţi şi promiţători interpreţi din noua generaţie. A studiat la Salzburg, Viena şi Berlin şi a obţinut nuemeroase premii la concursuri internaţionale. În 2015 Valentin Răduţiu a concertat în România în cadrul festivalului de muzică de cameră SoNoRo.
Pianistul suedez Per Rundberg (n. 1971), a concertat până în prezent pe unele dintre cele mai importante scene din Europa, sub bagheta unor cunoscuţi dirijori, dintre care Roger Norrington, Jorma Panula, Tönu Kaljuste, Jin Wang şi Niklas Willén.
Colaborarea dintre cei doi muzicieni a început în 2011, aceştia înregistrând împreună patru materiale discografice, printre care şi integrala sonatelor pentru violoncel şi pian ale lui George Enescu.
Pentru a marca pe această cale, alături de Ziua Naţională a României, şi împlinirea a 60 de ani de la dispariţia marelui compozitor român George Enescu, concertul a inclus în program şi Sonata pentru violoncel şi pian nr. 2 în Do Major op. 26. Publicul prezent a avut de asemenea ocazia de a audia Dansurile populare româneşti, Sz 56, compoziţia semnată de Béla Bartok (aranjament pentru pian şi violoncel de Luigi Silva/Valentin Răduţiu) şi Sonata pentru violoncel şi pian în La Major de Luigi Boccherini.

Lasă un răspuns