În 27 şi 28 mai cinematografia românească contemporană va fi prezentată publicului suedez în cadrul unui program amplu care aduce în discuţie principalele caracteristici şi teme ale cinematografiei europene. Proiectul face parte din programul Noua cinematografie europeană iniţiat de Biblioteca de Muzică şi Film din cadrul Kulturhuset Stadsteatern şi este o continuare a festivalului Zilele filmului românesc organizat de ICR Stockholm, festival care a prezentat publicului suedez, la începutul lunii mai, un număr de 13 producţii cinematografice româneşti recente.
Programul va consta într-o prezentare a cinematografiei româneşti a ultimilor ani şi o proiecţie de film, la cinematograful Klarabiografen din cadrul Kulturhuset Stadsteatern. Astfel, în 27 mai, profesorul Doru Pop va susţine prelegerea The Romanian New Wave Cinema, from Dusk till Dawn, în care va analiza fenomenul cunoscut sub numele de "noul val" românesc, încercând să identifice ceea ce este specific pentru filmele celor mai tineri dintre regizorii români actuali, cu exemplificări ale esteticii şi tipului de narativitate la care apelează aceştia. Filmul proiectat în 28 mai, Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism, regia Corneliu Porumboiu, este una dintre cele mai apreciate producţii cinematografice româneşti ale ultimilor ani.
Doru Pop (n. 1970) este profesor în cadrul Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babes-Bolyai din Cluj Napoca şi fost bursier Fulbright. În prezent predă cursuri de cultură vizuală şi teoria comunicării în media. În 2012 a predat de asemenea un curs extins despre filmul românesc la Bard College, New York, şi este autorul volumului Romanian New Wave Cinema: An Introduction, publicat în 2014.
Persoană de contact: Ioana Leca, coordonator de proiect ICR Stockholm – ioana.leca@rkis.se/ 0046 8 20 76 00.