Credincioșii din Suedia donează la biserică cu cardul

0
2742

Suedia este una dintre țările care utilizează cel mai rar banii peșin. Cum se reflectă acest lucru în viața bisericilor? Congregațiile instalează POS-uri pentru enoriașii care vor să își plătească zecimea cu cardul.

 

biserica suedia (Foto: http://vasupandey.com)Doar 3% dintre tranzacțiile economice din Suedia se efectuează cu monede și bancnote. Prin comparație, Europa folosește cash-ul în 9% din tranzacțiile sale, iar SUA în 7%, conform Băncii pentru Acorduri Internaționale.

 

Interesant este cum se răsfrânge această situație asupra bisericilor. „Oamenii au venit la mine în repetate rânduri spunându-mi că nu au bani gheață, dar că și-ar dori să doneze," a declarat vicarul Johan Tyrberg, de la biserica Carl Gustaf, pentru Associated Press. Așa că vicarul a decis să ofere credicioșilor posibilitatea de a dona folosind cardul.

 

Dincolo de aspectul care ține de comoditatea folosirii unui card în loc de bani cash, un alt element important este siguranța care decurge din această orientare. Potrivit statisticilor furnizate de Asociația Bancherilor din Suedia, de la tranziția către o societate care folosește tot mai puțin banii peșin, rata infracționalității mici, a furturilor din buzunare, a scăzut considerabil.

„A avea mai puțini bani gheață în circulație face lucrurile mult mai sigure, atât pentru angajații băncilor, cât și pentru clienți," a declarat Par Karlsson, un reprezentat al diviziei pentru securitate al Asociației, citat de Christian Post.

Credincioșii din Suedia donează la biserică cu cardul

Lasă un răspuns