Suedia adoptă o directivă UE controversată privind păstrarea datelor

0
2588

Parlamentul Suedez din Stockholm

După un vot divizat în parlament, miercuri, Suedia a devenit una din ultimele ţări din Uniunea Europeană care se va conforma cu directiva extrem de controversată a UE privind păstrarea datelor.

Directiva privind păstrarea datelor se referă la păstrarea datelor de telecomunicaţii în scopuri de aplicare a legii, şi a stârnit o controversă considerabilă în întreaga UE. Aceasta afirmă că guvernele ţărilor membre trebuie să stocheze date despre toate e-mailurile, apelurile telefonice şi mesaje text trimise sau primite în acea ţară, pentru o perioadă specificată de timp.

Dezbaterile aprinse dinaintea votului din parlamentul suedez sunt tipice pentru divizarea pe care directiva le-a provocat în întreaga Uniune Europeană.

Deputatul social-democrat, Elin Lundgren, a susţinut că aplicarea legii într-o lume modernă are nevoie de acest tip de acces pentru a putea rezolva mai uşor infracţiunile. În replică, membrul socialist Jens Holm a sugerat sarcastic că, potrivit acestui tip de raţionament, fiecare cetăţean ar trebui să aibă un cip implantat în gât pentru a facilita supravegherea.

Cu toate acestea, problema confidenţialităţii faţă de securitate este doar un aspect al dezbaterii în ţările membre încă reticente.

Întrucât directiva UE a fost emisă în 2006, în urma atacurilor teroriste foarte grave din Madrid din 2004, orice stat care nu a pus în aplicare directiva prin adoptarea unei legislaţii naţionale până pe 15 septembrie 2007, poate fi acţionat în justiţie de Comisia Europeană şi amendat pentru fiecare zi de neconformitate.

….

Suedia adoptă o directivă UE controversată privind păstrarea datelor

Lasă un răspuns