Cuplurile homo cu iz de sfinţenie

0
2669

În timp ce Franţa se sfâşie în privinţa căsătoriei pentru toţi iar parlamentul polonez tocmai a respins uniunile civile, o ţară pare deasupra acestor dezbateri: Suedia. Acolo poţi fi lesbiană, căsătorită şi… episcop fără a isca reacţii particulare..

În acea zi, clopotele bisericii din satul Dalby, în sudul Suediei, au bătut doar pentru ele. Anna şi Christina Roeser s-au întâlnit în 2005. Câteva luni mai târziu, ele s-au mutat împreună, şi apoi s-au logodit. Anna era educatoare la creşă. Christina studia teologia. Ambele visau atunci să fondeze o familie. Pentru a avea dreptul la procrearea asistată medical, ele trebuiau să-şi înregistreze "parteneriatul". Ar fi vrut o nuntă mare la biserică, dar au trebuit să accepte situaţia.

Ceremonia a avut loc la tribunal, în 2007: "Judecătorul ne-a primit într-o pauză, în mijlocul unui proces de corupţie", povesteşte Anna. La vremea respectivă, Biserica Evanghelică Luterană, din care fac parte împreună cu alte 70 de procente de suedezi, reflecta în privinţa posibilităţii de a deschide cuplurilor homosexuale dreptul la căsătorie. "Ştiam că urma să vină vremea, dar nu ştiam când", explică Christina. Mai degrabă decât să ceară binecuvântarea religioasă a parteneriatului lor, ele au decis să aştepte să poată să se căsătorească. Pe 1 aprilie 2009, deputaţii au votat o lege autorizând căsătoria "sexual neutră". Şase luni mai târziu, Biserica Suediei, separată de stat în anul 2000, a urmat exemplul, devenind prima biserică principală din lume care căsătoreşte cuplurile de acelaşi sex.

mai mult la :Suedia: Cuplurile homo cu iz de sfinţenie | Presseurop (română)

Lasă un răspuns