De frica Rusiei, Suedia a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimii 20 de ani

0
2435
Suedia, ţară neutră, a lansat cele mai ample exerciţii de război din ultimele două decenii, cu susţinerea ţărilor NATO. Aproximativ 19.000 de militari iau parte la manevre, după ce ani de reduceri de chetuieli au lăsat ţara temătoare faţă de forţa tot mai mare a Rusiei, relatează Reuters.
Cu o zi înainte de cele mai ample exerciţii ruse din 2013, la care ar urma săă ia parte mai mult de cei 13.000 de soldati anunţaţi oficiali, potrivit NATO, Suedia va simula un atac dinspre est asupra insulei baltice Gotland, în apropiere de continent.
„Situaţia securităţii s-a deteriorat”, a declarat Micael Byden, comandantul forţelor armate suedeze, în cursul unei prezentări a exerciţiilor ce vor dura trei săptămâni.
Suedia, asemeni statelor baltice, Poloniei şi majorităţii Occidentului, a fost profund îngrijorată de anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014, precum şi de susţinerea acordată rebelilor din estul Ucrainei.
„Rusia este ţara care afectează securitatea în Europa, în prezent, prin acţiunile sale – anexarea Crimeei şi luptele continue din estuul Ucrainei – deci este clar că urmărim foarte atent ce va face Rusia”, a subliniat Byden.


Aproximativ 15.000 de militari din Statele Unte, Franţa, Norvegia şi alţi aliaţi NATO iau parte la exerciţiul numit „Aurora”.

mai mult la  http://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/temandu-se-de-rusia-suedia-a-lansat-cele-mai-ample-exercitii-de-razboi-din-ultimii-20-de-ani-793583

Lasă un răspuns