Diferenţierea de gen dispare din şcolile suedeze

0
2778


Suedia, una dintre ţările cu mentalitatea cea mai egalitaristă, este unul dintre cele mai constrângătoaer modele de sistem educaţional care încearcă să dilueze liniile de demarcaţie între genuri, cu scopul de a oferi oportuităţi egale femeilor şi bărbaţilor. 

În acest sens, în grădiniţele şi şcolile suedeze, copiii sunt încurajaţi să nu folosească apelativele de „el" sau „ea", ci să folosească cuvântul cu sens neutru „hen" – pe care suedezii de rând îl evită, din cauza folosirii sale frecvente în comunităţile gay şi în cercurile feministe, relatează New York Times.

 

Şi nu doar că apelativele sunt neutre, dar fetiţele nu sunt încurajate să se joace cu păpuşi sau ustensile de bucătărie, nici băieţii nu sunt obligaţi să se joace cu maşini sau cu Lego. În plus, atunci când se lovesc, educatorii le arată băieţilor la fel de multă compasiune ca şi fetelor şi nu îi descurajează să plângă, dacă vor să o facă.

Dar schimbările de mentalitate nu au avut loc peste noapte. În anul 1998, legiuitorii suedezi au dat o lege care cerea grădiniţelor, creşelor şi şcolilor să facă tot posibilul pentru a oferi fetelor şi băieţilor oportunităţi egale de educare şi dezvoltare.

mai mult :

Diferenţierea de gen dispare din şcolile suedeze

Lasă un răspuns