Ascuns 28 de ani in Suedia. Viaţa secretă a unui dezertor

0
2400


A dezertat din Forţele Aeriene Americane şi s-a aflat pe lista celor mai căutaţi infractori timp de 28 de ani. A fugit în Suedia, şi-a asumat o identitate falsă şi şi-a întemeiat o familie.

În cele din urmă, adevărul a ieşit la lumină. „Am intrat într-o situaţie din care nu am mai ştiut cum să ies", a declarat pentru BBC News.

În 1984, în timpul Războiului Rece, David Hemler avea numai 21 de ani. Era lingvist şi lucra pentru Forţele Aeriene Americane în Augsburg, Germania. La un moment dat s-a hotărât să se ducă la superiorii lui şi să le spună că vroia să fie eliberat din îndatoririle sale militare pentru că a devenit…pacifist.

Astfel, a decis să fugă în Suedia. Când a ajuns acolo, şi-a luat numele de Hans Schwarz. Poliţiştii suedezi au fost suspicioşi, în special din cauza accentului său de american. Vroiau să-l deporteze, dar nimeni nu ştia de unde provine, aşa că, în cele din urmă, Hemler a primit permisul de rezidenţă. Hemler ştia că permisul a fost eliberat pe baza unei identităţi false şi în afara bănuielilor suedezilor, americanii îl căutau.

„De fiecare dată când auzeam sirena unei maşini de poliţie, inima îmi tresărea. Credeam că vin după mine”. Forţele militare americane l-au pus pe Hemler pe lista celor mai căutaţi 10 fugitivi, alături de criminali şi violatori. Pentru a evita să fie prins, Hemler şi-a schimbat înfăţişarea, şi-a lăsat părul să crească şi nu s-a mai bărbierit. A avut mai multe locuri de muncă, inclusiv într-un cămin de bătrâni, s-a înscris la facultate şi a studiat statistica! În prezent lucrează pentru o agenţie guvernamentală suedeză din Uppsala. Timp de 28 de ani, Hemler nu şi-a dezvăluit identitatea nimănui. Nici măcar prietenei sale, cu care a avut un copil, nici măcar femeii cu care s-a căsătorit câţiva ani mai târziu şi cu care a mai avut alţi doi copii.

Lasă un răspuns