Infectiile cu pneumococ in Suedia: mai multe cazuri, dar mai putine decese

0
2739


Vaccinul administrat copiilor pentru a-i imuniza impotriva bolilor pneumococice grave nu ofera protectie completa, se arata intr-o cercetare de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, constatandu-se ca numarul de cazuri diagnosticate s-a triplat in ultimii 50 de ani. In fiecare an aproximativ 1 milion de copii mor in intreaga lume ca urmare a bolilor pneumococice.

In prezent, exista doua tipuri de vaccin activ: vaccinurile polizaharidice, care protejeaza impotriva mai multor tipuri de bacterii pneumococice, dar nu pot fi administrate la copii sub varsta de doi ani, si vaccinurile conjugate, care pot fi administrate si copiilor mai mici, dar ii protejeaza de mai putine tipuri.

Erik Backhaus, specialist in boli infectioase de la Spitalul Skövde si doctorand la Universitatea din Gothenburg, a analizat toate cazurile de boli pneumococice grave la copii si adulti din regiunea Västra Götaland din Suedia, intre 1998 si 2001. Studiile lui arata ca cele mai recente vaccinuri conjugate ofera protectie impotriva a 70% din infectii. “Dar aproximativ 95% din infectii sunt cauzate de serotipurile acoperite de vaccinul polizaharidic”, spune Backhaus. “Acest vaccin nu poate fi administrat la copii sub varsta de doi ani, ceea ce inseamna ca nu poate fi utilizat la cei care au nevoie cel mai mult de el.”

Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro

Infectiile cu pneumococ in Suedia: mai multe cazuri, dar mai putine decese. Ati fi de acord cu introducerea vaccinarii antipneumococice in schema obligatorie de vaccinare din Romania?

Lasă un răspuns