Julian Assange, refugiat in ambasada Ecuadorului, nu se preda pentru a fi extradat in Suedia

0
2373


Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de mai bine de o săptămână în ambasada Ecuadorului din Londra, a anunţat, prin purtătorul său de cuvânt, că nu va da curs convocării la poliţie în vederea extrădării în Suedia, relatează AFP.

După ce s-a sfătuit cu avocaţii săi, Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, a decis să nu se prezinte la poliţie pentru a fi extrădat în Suedia, fiind refugiat în prezent în ambasada Ecuadorului din Londra, potrivit AFP.

"La recomandarea avocaţilor, australianul va rămâne în ambasadă sub protecţia Guvernului ecuadorian, în aşteptarea unei decizii din partea autorităţilor ecuadoriene privind solicitarea sa de azil politic", a precizat purtătorul său de cuvânt.

Somat de Scotland Yard să se predea

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a primit joi din partea Poliţiei Metropolitane londoneze (cunoscută sub denumirea de Scotland Yard) o notă care îi solicită prezenţa la un oficiu al instituţiei, în vederea demarării procedurilor de extrădare în Suedia.

Assange este acuzat de viol şi hărţuire în Suedia, dar temerea sa este că, odată intrat sub jurisdicţia Stockholm-ului, va fi extrădat în Statele Unite ale Americii şi supus unui proces pentru publicarea notelor diplomatice în scandalul WikiLeaks.

În siguranţă în ambasada Ecuadorului din Londra

Fondatorul WikiLeaks e refugiat de săptămâna trecută în ambasada Ecuadorului din Londra, unde aşteaptă decizia autorităţilor statului sud-american cu privire la cererea sa de a primi azil politic.

Sub prevederile legislaţiei internaţionale, Poliţia Metropolitană din Londra nu poate pătrunde în interiorul ambasadei ecuadoriene, pentru a-l reţine pe Assange.

Julian Assange, refugiat in ambasada Ecuadorului, nu se preda pentru a fi extradat in Suedia

Lasă un răspuns