"Materialul imposibil", creat de cercetătorii suedezi

0
2962

Denumit "Upsalite", acest material extrem de poros deţine noul record mondial în privinţa suprafeţei exterioare şi a capacităţii de absorbţie a apei, potrivit comunicatului emis de Universitatea Uppsala. 

Upsalite, un material complet nou care ar putea avea numeroase întrebuinţări, supranumit "materialul imposibil", a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, informează huffingtonpost.com. Acest nou tip de carbonat de magneziu, deşi nu are un aspect spectaculos, a fost denumit "materialul imposibil" de cercetătorii suedezi.

Denumit "Upsalite", acest material extrem de poros deţine noul record mondial în privinţa suprafeţei exterioare şi a capacităţii de absorbţie a apei, potrivit comunicatului emis de Universitatea Uppsala. Oamenii de ştiinţă consideră că noul material ar putea avea numeroase întrebuinţări şi aplicaţii, precum controlarea umidităţii în procesele utilizate de industria electronică şi cea farmaceutică şi absorbţia toxinelor după producerea unor catastrofe chimice.
"În ciuda celor spuse de peste 100 de ani în literatura ştiinţifică, am descoperit că acest tip de carbonat de magneziu amorf poate fi obţinut printr-un proces foarte simplu, la o temperatură joasă", a declarat coautorul studiului, Johan Gomez de la Torre, procesor de nanotehnologie şi materiale funcţionale la universitatea suedeză.

Savanţii au reuşit să obţină "upsalite" în 2011 prin barbotarea dioxidului de carbon într-o soluţie conţinând alcool. A fost însă nevoie de încă un an de analize şi de reajustări fine pentru a se asigura că au creat "materialul imposibil".

Lasă un răspuns