Medicii suedezi au realizat cu succes primul transplant din lume al unui vas de sânge "personalizat"

0
2479


Medicii suedezi au realizat cu succes primul transplant din lume al unui vas de sânge "personalizat", obţinut cu ajutorul celulelor suşă ale pacientei, scrie revista The Lancet, conform Mediafax. Pentru această premieră medicală, un segment de nouă centimetri din vena iliacă, prelevat de la un donator mort, a fost pregătit în prealabil de medici, care au extras toate celulele din pereţii venei, pentru a obţine un simplu tub, alcătuit din proteine.

Apoi, celulele suşă provenind din măduva osoasă a unei fetiţe de 10 ani, care avea nevoie de acest transplant, au fost adăugate peste tubul astfel obţinut.

După două săptămâni, grefa a fost transplantată pentru a realiza un pontaj pe tânăra pacientă, care suferea de o obstrucţie a venei ce conduce sângele de la organele digestive spre ficat, pentru a fi detoxifiat.

Medicii de la Universitatea din Göteborg care au realizat această intervenţie au fost nevoiţi însă să efectueze un al doilea transplant, pe aceeaşi fetiţă, un an mai târziu, folosind aceeaşi tehnică, din cauza îngustării primei grefe.

"Pacienta se simte bine şi de atunci este capabilă să facă plimbări din ce în ce mai lungi, între doi şi trei kilometri, dar şi câteva exerciţii uşoare de gimnastică", se afirmă în articolul publicat în The Lancet.

Premiera medicala: Primul vas de sange creat din celule susa, transplantat cu succes unei fete de 10 ani

Lasă un răspuns