Ministerul britanic de Externe: Suntem hotărâţi să-l extrădăm pe Julian Assange în Suedia

0
2754

Marea Britanie s-a declarat miercuri "hotărâtă" să îl extrădeze pe Julian Assange în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală, în timp ce Ecuadorul urmează să anunţe joi dacă îi acordă azil politic fondatorului WikiLeaks.

"Marea Britanie are obligaţia legală să îl extrădeze pe Assange în Suedia pentru a fi anchetat pentru acuzaţii de abuz sexual şi rămânem hotărâţi să îndeplinim această obligaţie", a anunţat un purtător de cuvânt al ministerului britanic de Externe.

Julian Assange, un australian în vârstă de 41 de ani, este acuzat de către justiţia suedeză de viol şi agresiune sexuală. Începând de la 19 iunie, el s-a refugiat la ambasada Ecuadorului de la Londra, unde a depus o cerere de azil politic pentru a evita extrădarea în Suedia, scrie Mediafax.

Fondatorul WikiLeaks afirmă că se teme că va fi transferat ulterior în Statele Unite pentru a răspunde unor acuzaţii de spionaj, în urma dezvăluirii pe site-ul său a peste 250.000 de telegrame diplomatice americane.
Ecuadorul va anunţa joi la ora 12.00 GMT (15.00, ora României) decizia pe care a luat-o cu privire la cererea de azil politic depusă de Julian Assange, a declarat miercuri ministrul ecuadorian de Externe Ricardo Patino, în cadrul unei conferinţe de presă la Quito.

Ministrul a apreciat că ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange s-a refugiat de la 19 iunie, ar putea fi luată cu asalt dacă australianul nu este preluat de britanici cu scopul extrădării sale în Suedia.

"Ar putea să ne ia cu asalt ambasada, dacă Ecuadorul nu îl predă pe Julian Assange", a declarat Patino.

Ministerul britanic de Externe: Suntem hotărâţi să-l extrădăm pe Julian Assange în Suedia

Lasă un răspuns