Primele grefe de uter de la mame la fiice, realizate în Suedia

0
3001

Primele două transplanturi de uter din lume de la mame la fiice au fost realizate la sfârşitul săptămânii trecute, în Suedia, cu scopul de a le ajuta pe tinerele femei să aibă copii, au anunţat, marţi, reprezentanţii Universităţii din Göteborg, citaţi de AFP.

Două tinere suedeze au primit cele două utere de la mamele lor.

"Una dintre femei şi-a extirpat uterul după un tratament contra unui cancer de col uterin. Cealaltă femeie s-a născut fără uter. Cele două femei au vârsta de 30 de ani", se afirmă în comunicatul comun emis de Universitatea din Göteborg şi Spitalul Universitar Sahlgrenska din acelaşi oraş.

"Mai mult de 10 chirurgi au participat la operaţii, care s-au desfăşurat fără complicaţii. Femeile care au primit uterele se simt bine, dar sunt obosite după operaţii", a spus Mats Brännström, profesor la catedra de ginecologie-obstetrică de la Universitatea din Göteborg, coordonatorul echipei de medici.

"Mamele care şi-au donat uterele sunt deja pe picioarele lor, pot să meargă şi vor fi externate peste câteva zile", a adăugat Mats Brännström.

Tinerele femei vor trebui să aştepte un an înainte de a putea să înceapă o procedură de fecundare in vitro cu propriile lor ovule congelate, a precizat profesorul Mats Brännström, într-un scurt film care însoţeşte comunicatul de presă.

 

mai mult :

http://www.gandul.info/sanatate/primele-grefe-de-uter-de-la-mame-la-fiice-realizate-in-suedia-10090343

Lasă un răspuns