Cele două laturi  ale strategiei anti-coronavirus din Suedia sunt vizibile într-o intersecţie din nord-estul oraşului Göteborg.

Pe de o parte se află casa de îngrijire Gerashus, unde peste un sfert din rezidenţi au murit în ultimele trei luni, cei mai mulţi dintre ei din Covid-19. La apogeul focarului, două treimi din personalul său era absent.

Pe cealaltă parte se află o staţie de tramvai plină de viaţă, în care zeci de oameni aşteaptă să se îndrepte în centrul celui de-al doilea oraş al Suediei, iar copiii vin de la şcoala primară.

„Viaţa este aceeaşi cu adevărat. Există oameni care vin tot timpul. Nu vă gândiţi prea mult la corona. Toată lumea îşi duce viaţa normală ”, spune Adrian, în vârstă de 58 de ani, care lucrează în magazin din spatele unui ghişeu .

Suedia a ales să se concentreze asupra sănătăţii publice în sensul cel mai larg, urmărind să menţină cât mai multă societate deschisă, inclusiv restaurante, şcoli şi centre de fitness, precum şi graniţele acesteia. Ţara scandinavă, de 10 milioane de oameni, s-a bazat pe recomandări voluntare de distanţare socială şi de acasă pentru a aplana suficient curba pentru a permite sistemului său de asistenţă medicală să funcţioneze.

mai mult la    /www.mediafax.ro/

Lasă un răspuns