Suedia: Bruxelles să ne lase în pace tutunul de mestecat!

0
2387

În Suedia, propunerea de revizuire a directivei europene privind tutunul, prezentată pe 19 decembrie la Bruxelles, a stârnit reacţii vehemente. Textul prevede ca interdicţia privind tutunul de mestecat (snus), foarte apreciat de către suedezi, să fie menţinută, imprimarea pe pachete a unor avertismente medicale similare celor pentru ţigări şi interdicţia folosirii aromelor. Suedia beneficiază de o derogare privind producţia şi vânzarea tutunului de mestecat, dar nu poate exporta acest produs reprezentativ pentru industria naţională a tutunului.

Aftonbladet acuză Guvernul suedez că riscă pierderea derogării privind tutunul de mestecat, pentru că este “preocupat să obţină permisiunea de a exporta snus”, sub presiunile grupurilor de lobby din acest sector.

Fredrik Reinfeldt va rămâne în istorie ca premierul care îi va priva pe suedezi de snus. […] Dacă politicienii suedezi vor să aibă mai mult succes în viitor, trebuie să schimbe strategia. Prioritatea trebuie să fie protejarea derogării suedeze. Dorinţa industriei tutunului de a deschide noi pieţe trebuie să treacă în plan secund.

În ziarul Expressen, filosoful Lars Gustafsson denunţă “limbajul autoritarist al Comisiei Europene”, ce vrea să dicteze “care este aroma tutunului de mestecat şi unde trebuie exportat”. În acelaşi timp, este “şi o problemă crucială a democraţiei”. “Dar, acolo, nu se pune problema”, scrie Expressen:

O organizaţie care nu este în stare să aibă politici coerente pentru a opri încălzirea climatică nu trebuie să intervină nici în modul în care cetăţenii statelor membre pot savura tutunul. Nu. Este important să îl facem să înţeleagă pe José Manuel Barroso [preşedintele Comisiei Europene] că nu este decât un lacheu. Şi că nu îl poate ignora pe ministrul suedez al Comerţului, care, spre deosebire de el, are o legitimitate democratică. De unde are domnul Barroso legitimitate?”

“Pierre Schellekens este şeful biroului din Stockholm al Comisiei Europene. Şi utilizează snus”, scrie cotidianul într-un editorial:

Domnul Schellekens va putea trimite rapid un raport la Bruxelles privind scepticismul faţă de Uniunea Europeană, care este pe cale să se accentueze în Suedia, şi despre imaginea negativă a birocraţilor europeni care vor să adopte reglementări detaliate şi să interzică aromele snusului suedez.

Cooperarea europeană este, în termeni pozitivi, o idee frumoasă. Dar propunerile idioate de acest fel fac ca angajamentul popular pentru UE să se erodeze. O incapacitate excepţională de a face diferenţa între problemele majore şi cele minore.

mai mult la :

Suedia: Bruxelles să ne lase în pace tutunul de mestecat!

Lasă un răspuns