Alegerile europene de ieri au arătat în Suedia pe de o parte cum au evoluat în patru ani preferințele celor care votează, iar pe de alta au demonstrat că nici dreapta și nici stânga nu se mai pot declara câștigătoare.
21 de europarlamentari a ales ieri Suedia. Iar jumătate din candidații de pe liste au fost noi. Multe partide au decis să mizeze pe figuri care până acum nu au mai apărut în astfel de conjuncturi.
Întrebările cele mai mari care s-au pus au fost “Vor ieși liberalii suedezi din Parlamentul european?” și “Dacă se știe că social – democrații rămân pe locul 1, cine va ocupa locul doi? Moderații… un partid de dreapta cu idei ponderate, sau Democrații suedezi care sunt asociați cu extrema dreapta și care cresc neîncetat de mai bine de 8 ani?”
Răspunsul, cel puțin după după numărarea parțială a voturilor anunțată la ora 23:00 a fost că, în ciuda unei creșteri spectaculoase de mai bine de 30%, extrema dreapta a rămas pe locul 3.
Este destul de greu de găsit un trend în ceea ce privește rezultatele de ieri. Asta pentru s-au văzut creșteri și scăderi în ambele părți ale peisajului politic. Stânga a crescut foarte puțin prin Partidul de stânga (fostul partid comunist), iar dreapta a câștigat mai multe locuri în Parlamentul european, mulțumită creșterii Moderaților, Creștin democraților și Democraților suedezi.
Însă, în același timp, Social – democrații au scăzut cu aproape 1%, iar cele mai mari căderi au fost înregistrate de Partidul de Mediu, o formațiune de stânga care a pierdut două scaune în Parlamentul european și de Liberali care, plasați la dreapta, au pierdut un loc și se află doar la 0,1% distanță de pragul electoral de 4%.
mai mult la : www.rfi.ro