Suedia: Irakianul bănuit de pregătirea unui atentat a fost arestat

0
2497

Un irakian suspectat că intenționa să comită un atentat în Suedia și care era căutat de două zile de poliția suedeză a fost arestat joi, au anunțat serviciile de securitate suedeze, relatează AFP și DPA.
Mutar Muthanna Majid a fost arestat în timpul unei percheziții la Boliden, oraș din nord-estul Suediei.
Operațiunea a fost lansată joi după-amiază la un adăpost pentru solicitanți de azil. Într-o primă reacție, premierul suedez Stefan Lofven a salutat ‘rapiditatea cu care suspectul a fost localizat și arestat’.
Vizat de un mandat de arestare pentru pregătirea de acte teroriste, Mutar Muthanna Majid (25 de ani) urma să fie audiat joi seară, potrivit unui comunicat al Serviciului suedez de informații interne și contraterorism (SAPO).
imageResize
‘Arestarea a decurs în calm și persoana în cauză va fi audiată’, se menționa în comunicat. SAPO nu a citat numele suspectului, dar identitatea acestuia a fost confirmată de surse oficiale suedeze.

Fredrik Mildner, purtător de cuvânt al Serviciului suedez de informații interne și contraterorism, a precizat că nivelul ‘ridicat’ de alertă antiteroristă (penultimul înainte de nivelul 5 — ‘foarte ridicat’), decis miercuri de autoritățile de la Stockholm, rămâne deocamdată în vigoare. Șeful SAPO, Anders Thornberg, a explicat că această decizie se bazează pe ‘informații concrete’.
SAPO estimează că circa 300 de persoane au plecat din Suedia către Siria și Irak pentru a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic (SI), dintre care 120 au revenit pe teritoriul suedez.
În prezent, guvernul suedez elaborează un proiect de lege privind interzicerea participării și a finanțării călătoriilor în vederea comiterii de acte teroriste.
http://www.agerpres.ro/externe/2015/11/20/suedia-irakianul-banuit-de-pregatirea-unui-atentat-a-fost-arestat-08-02-16

Lasă un răspuns