Suedia presată de tensiunile cu Rusia, ar putea adera la NATO

0
1914

Partidul suedez de Centru a declarat marţi că, în prezent, ar putea susţine aderarea ţării scandinave la NATO, conform ziarului The Local. Partidul, care deţine 22 de locuri în Parlamentul suedez (Riksdag), face parte dintr-un grup de opoziţie format din 4 formaţiuni politice care în mod tradiţional s-a opus aderării Suedei la NATO, conform International Business Times.
Dar acum, trei dintre cele patru partide politice par să îşi fi schimbat poziţia şi sprijină intrarea în alianţa militară formată din 28 de ţări.
20140621_EUD000_0
În timp ce actuala coaliţie de guvernământ – formată din Partidul Social Democrat şi Partidul Verzilor – încă se opune aderării ţării la NATO, aceasta dispune în prezent de un guvern minoritar care se bazează pe voturile opoziţiei pentru a adopta proiectele de lege în Parlament, însemnând că rolul său în cadrul guvernului este mereu expus riscului. O schimbare în cadrul guvernului între această perioadă şi următoarele alegeri din 2018 ar putea duce la aderarea ţării la NATO.

“Nu dispunem de abilitatea de a ne apăra singuri pentru o perioadă mai lungă de timp. Dar, în acelaşi timp, NATO este foarte clară în privinţa faptului că Suedia nu poate aştepta să primească sprijin militar dacă nu suntem membri cu drepturi depline în organizaţie”, a scris Annie Lööf, lideră a Partidului de Centru, într-un editorial publicat în ziarul Svenska Dagbladet. Editorialul a fost scris împreună cu purtătorii de cuvânt ai ministerelor de Externe şi al Apărării, Kerstin Lundberg şi Daniel Bäckström.
Suedia a avut relaţii bune cu NATO în anii recenţi, participând la un număr mare de exerciţii militare ale alianţei. De asemenea, Suedia a construit legături puternice cu vecinii săi finlandezi şi danezi, ca o alternativă de renunţare la faimoasa sa neutralitate. Dar conform partidului de opoziţie, acest lucru nu este suficient.
http://epochtimes-romania.com/news/suedia-presata-de-tensiunile-cu-rusia-ar-putea-adera-la-nato–237751

Lasă un răspuns