Suedia ramane in clubul AAA. Increderea a fost castigata prin scaderea taxelor

0
2785

Standard and Poor’s a confirmat ratingurile Suediei la nivelul maxim de AAA, spunand ca statul scandinav are o situatie financiara sanatoasa si beneficiaza de o crestere economica sustinuta.

Mai mult datoria guvernamentala neta de 8% din PIB a Suediei este una din cele mai mici din randul statelor din categoria triplu A.

Agentia de evaluare avertizeaza insa ca gradul relativ ridicat de indatorare al gospodariilor reprezinta un risc la adresa cresterii economice, a sectorului financiar si al finantelor publice.

Potrivit unui scenariu alternativ, daca pretul caselor ar urma sa cada semnificativ, veniturile ar scadea si somajul ar creste, gospodariile ar putea avea probleme cu rambursarea imprumuturilor ceea ce ar slabi cererea interna.

S&P precizeaza insa ca se asteapta ca fundamentele de credit ale Suediei sa ramana stabile si sa reflecte flexibilitatea politicii economice a tarii.

In schimb, o modificare a directiei politicilor guvernamentale care sa conduca la derapaje fiscale ar putea pune presiuni in scadere asupra ratingurilor.

Mai mult, daca sistemul bancar va intampina dificultati cu rostogolirea datoriei externe, acest lucru ar putea pune presiuni asupra ratingurilor, apreciaza agentia.

Suedia ramane in clubul AAA. Increderea a fost castigata prin

Lasă un răspuns