Suedia tara care a ramas fara gunoi si a ajuns s il importe

0
2468


Suedia, o ţară care reciclează foarte mult (un sfert de milion de locuinţe sunt alimentate cu deşeuri incinerate), se confruntă cu o dilemă unică: naţiunea a rămas fără gunoi, combustibilul mult-necesar, relatează Mnn.com.

Suedia se află într-un mic impas: naţiunea scandinavă extrem de curată, cu peste 9,5 milioane de locuitori, a rămas fără gunoi.

Deşeurile au fost exploatate la maxim, iar rezervele de gunoi au fost epuizate. Şi, deşi acest lucru pare a fi un aspect pozitiv, chiar de invidiat, situaţia dificilă cu care această naţiune se confruntă, a forţat Suedia să importe gunoi de la statele învecinate, în principal din Norvegia.

Pare o glumă, dar aceasta este realitatea: Suedia este atât de “disperată după gunoi” încât oficialii sunt nevoiţi să importe anual aproximativ 80.000 de tone de deşeuri.

Suedezii reciclează atât de mult încât doar 4% din totalul deşeurilor populaţiei sunt depozitate.

Totuşi, obiceiurile extrem de hotărâte ale populaţiei de a recicla reprezintă de asemenea  o problemă, având în vedere faptul că ţara se bazează pe deşeuri pentru a produce şi pentru a furniza electricitate pentru sute de mii de case, prin intermediul unui program durabil de incinerare a deşeurilor care sunt transformate în energie.

Aşadar, deoarece suedezii nu generează suficient gunoi pentru a alimenta incineratoarele, ţara a fost nevoită să caute în altă parte acest combustibil neobişnuit.

Catarina Ostlund, un consilier de rang înalt pentru Agenţia de Protecţie a Mediului din Suedia a spus că “producţia de deşeuri este mult mai mică decât capacitatea pe care o avem, şi tot gunoiul produs este folosit la incinerare”.

Potrivit lui Ostlund, soluţia acestei probleme, o soluţie pe termen scurt, a fost aceea de a importa gunoi din Norvegia. Într-un fel, este o adevărată afacere pentru Suedia: norvegienii plătesc statul suedez să preia excesul de gunoi, suedezii îl ard pentru a obţine căldură şi electricitate, iar cenuşa rămasă de la procesul de incinerare, plină cu dioxine extrem de poluante, este returnată statului norvegian şi depozitată.

Totuşi, Ostlund sugerează că Norvegia nu e chiar partenerul cel mai potrivit pentru o astfel de schemă de import-export de gunoi. Ostlund a mai declarat că speră ca “Suedia să importe gunoi din Italia, România, Bulgaria sau din ţările baltice, deoarece aceste ţări depozitează foarte mult”.

“Aceste state nu au centrale de incinerare sau de reciclare, aşa că trebuie să găsească o soluţie pentru deşeurile lor”, a concluzionat Ostlund.

Tara care a ramas fara gunoi si a ajuns sa il importe

Lasă un răspuns