Suedia, ţara unde programul de şase ore de lucru ar putea fi posibil

0
2895

Oraşul Gotenburg din Suedia ar putea deveni locul de desfăşurare al unui experiment inedit pe piaţa muncii, inspirat de modelul implementat de industriaşul american W.K. Kellogg. Autorităţile din Gotenburg intenţionează să reintroducă programul de şase ore de lucru, mai întâi printr-un proiect-pilot desfăşurat de-a lungul unui an.

În anii `30, antreprenorul american W.K. Kellogg s-a decis să schimbe regulile şi să pună în aplicare propriul model de dezvoltare. Aşa că a renunţat la cele trei ture de către opt de muncă şi a introdus patru ture a câte şase ore. Rezultatul a fost surprinzător: compania a angajat mai mulţi oameni, productivitatea a crescut, iar angajaţii munceau mai eficient, în ciuda faptului că se aflau în timpul Marii Depresiuni, relatează publicaţia „The Atlantic”.

Acelaşi experiment vrea să-l recreeze şi coaliţia aflată la conducerea oraşului Gotenburg, care a propus un proiect de un an prin care să formeze două grupuri de lucrători: primul va funcţiona după modelul celor şase ore de lucru, iar cel de-al doilea potrivit modelului cunoscut nouă, cel de opt ore. La finalul perioadei de probă ar trebui comparate informaţiile strânse, datele privind eficienţa, productivitatea, starea muncitorilor, concediile medicale ar trebui comparate pentru a descoperi cea mai eficientă şi profitabilă metodă.

Lasă un răspuns