Suedia vrea să reintroducă serviciul militar obligatoriu

0
1989

Peste 70% dintre suedezi vor reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, potrivit unui sondaj recent.
Dacă în 2010, fosta grupare de centru dreapta aflată atunci la guvernare reuşise să elimine serviciul militar din sistem, actuala coaliţie, formată din social democraţi şi verzi, a declarat că ia în calcul reintroducerea acestui concept, scrie The Local Sweden.
Astfel, Ipsos, unul dintre cele mai mari institute de sondare a opiniei publice din Suedia, a realizat, la cererea publicaţiei Dagens Nyheter, un sondaj potrivit căruia 72% dintre suedezi susţin pregătirea obligatorie pentru serviciul militar.
military_woman_sweden_army_000019
La polul opus, doar 16% dintre respondenţi au fost de părere că înrolarea nu este o idee bună.

Armata obligatorie pentru bărbaţi a fost introdusă în Suedia în 1901. În practică, însă, vreme de câţiva ani, măsura a fost aplicată destul de rar, reuşind în cele din urmă să rămână o variantă doar pentru cei care îşi doreau cu adevărat o pregătire militară.
În perioada Războiului Rece, aproximativ 85% dintre bărbaţii suedezi au efectuat stagiul militar, 50.000 dintre ei reprezentând chiar persoane în vârstă.
În prezent, potrivit ziarului Dagens Nyheter, forţele armate suedeze simt lipsa a cel puţin 7500 de oameni – soldaţi, marinari şi ofiţeri – aproximativ jumătate din numărul total al organizaţiei- în ciuda campaniilor mari de recrutare lansate, în ultimii ani, atât la televizor, cât şi pe străzi.
http://www.zf.ro/business-international/tara-europeana-care-vrea-sa-reintroduca-serviciul-militar-obligatoriu-14955044

Lasă un răspuns