Tehnologie suedeză pentru pescuitul din Delta Dunării

0
2509

Talianele suedeze ar putea lua locul celor pe care locuitorii din Delta Dunării le folosesc de sute de ani, însă deocamdată ele sunt utilizate doar experimental în perimetrul Rezervației, susțin reprezentanți ai Federației Organizatorilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD).
Evoluția uneltelor de pescuit din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD), potrivit Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), nu a fost spectaculoasă din Evul Mediu până în prezent, singura schimbare petrecută fiind doar la nivelul materialelor din care au fost realizate de-a lungul timpului.
‘Forma uneltelor de pescuit din Deltă nu este diferită de cea din Evul Mediu, apariția fibrelor sintetice care au înlocuit bumbacul crescând eficiența capturilor și rezistența plaselor. La începutul anilor 1950, în Asia, au apărut monofilamentele din nylon care pe piața românească au ajuns abia la începutul anilor 1990, dar au fost interzise de legiuitor’, a declarat pentru AGERPRES cercetătorul din cadrul INCDDD Ion Năvodaru.
07151748-415184520
În imagine: Talian tradițional utilizat in Delta Dunării

O evoluție importantă în pescuitul din Delta Dunării și cel costier s-ar putea înregistra în curând, în condițiile în care FOPPDD implementează un proiect experimental pentru înlocuirea uneltelor tradiționale în parteneriat cu o companie de familie din Suedia.
‘Tatăl meu a fost pescar și a decis la începutul anilor 1990 să-și facă propriile unelte de pescuit. Acum, produce peste 100 de tipuri de unelte pentru pescari din Suedia, dar și din alte țări. Prima capcană pe care a realizat-o în urmă cu 20 de ani este și acum intactă’, a afirmat Mikael Lundin, unul din partenerii FOPPDD în derularea proiectului.
07151715-417175145
În imagine: Un pelican așteaptă hrana din talianul suedez probat in Delta Dunării
Alături de el, la Crișan, localitate din RBDD, se află Lars Hillstrom, lector în biologie la Academia de Inginerie și Dezvoltare Durabilă, sub îndrumarea căruia Mikael și-a luat doctoratul în urmă cu doi ani. ‘Proiectul lui Mikael a redus impactul asupra ecosistemelor, peștii mici nefiind lăsați să iasă, în contextul în care ei nu au valoare economică. Este o soluție bună pentru un pescuit durabil’, a afirmat Hillstrom.
La proiect, finalizat oficial, încă mai este de lucru. ‘E bine că am venit să vedem cum trebuie să le mai modificăm’, susține profesorul. ‘Atmosfera și dialogul cu pescarii au fost interesante. Există potențial pentru un proiect de succes, pentru că toată lumea este pozitivă și vrea să găsească soluții’, a conchis Lundin.
07151746-415303630
În imagine: Mikael Lundin si profesorul Lars Hillstrom
Talianele suedeze au fost probate pentru prima oară anul trecut în Delta. ‘Am prins 152 de kilograme de pește într-o singură zi, atunci când nimeni nu a mai prins ceva’, a afirmat președintele FOPPDD, Dan Verbina.
Astăzi, talianele suedeze amplasate pe un canal în apropiere de satul Crișan nu au însă capturi impresionante. Unul dintre aceste mari năvoade este înconjurat de mătasea broaștei. ‘Doi pescari în jumătate de zi reușesc să dovedească treaba de aici’, a afirmat Eduard Gherman, în vârstă de 49 de ani.
Nici la al doilea talian suedez nu e de joacă cu ierburile din apă, însă cei doi pescari reușesc să arate cum funcționează noua tehnologie și cât de ușor se poate prinde peștele. ‘Nu mă ține buzunarul să cumpăr așa ceva’, a afirmat Gherman. ‘Este o tehnologie nouă, mult mai ușor de folosit’, a spus președintele FOPPDD, în timp ce curăța de ierburi flotoarele talianului suedez.
07151714-417265817
mai mult la :  www.agerpres.ro

Lasă un răspuns