Iulian Chifu: Brexitul împinge Suedia şi Finlanda în NATO

0
1779

Ultimele semnale venite de la Londra arată clar decizia Marii Britanii de a respecta decizia luată de referendumul pentru Brexit, deci de a considera cererea a 4 mil de cetăţeni pentru o reluare a votului, pentru un nou referendum, dar de a nu reveni cu o nouă consultare în toamnă.

S-a găsit şi premierul conservator care să semneze cererea de activare a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona şi declanşare a negocierilor pentru Tratatul de ieşire al Marii Britanii din Uniunea Europeană. Doamna Teresa May, ministru de interne de 6 ani, şi-a asumat sarcina de a face din Brexit „un succes”.
Efectul secundar al acestei ieşiri a Marii Britanii, sau măcar a dezangajării la nivel european care va urma, are impact major la nivelul securităţii şi apărării. Alături de Franţa, Marea Britanie este singurul stat membru care deţine un arsenal nuclear de descurajare şi deţine, totodată, capabilităţi militare relevante la nivel european. Până la conturarea unei formule agregat de Intermarium polonez, cu forţe şi capabilităţi militare combinate relevante comparativ, dezangajarea Marii Britanii pune steagul francez aproape fără partener pe Politica de Securitate şi Apărare europeană, în timp ce Marea Britanie îşi va creşte proporţional angajarea în cadrul instituţiilor în care rămâne, respectiv NATO-Alianţa Nord Atlantică.
28_8_ON suomi ruotsi nato

https://www.evz.ro/brexitul-impinge-suedia-si-finlanda-in-nato-pulsul-planetei.html

Lasă un răspuns