Volumul Cartea soaptelor prezentat la Noaptea literaturii in Suedia

0
2622


Rețeaua EUNIC Stockholm serbează Ziua Europei prin organizarea pe 9 mai, la Malmö, a Nopţii literaturii, un eveniment ce s-a bucurat deja de recunoaștere și succes în alte 22 de țări.
Proiectul a fost inițiat în 2005 la Praga și este implementat pentru prima dată în Suedia. Pornind de la experiența comună a lecturii și de la capacitatea textului scris de a reda lumi, proiectul își propune să estompeze granițele și limitările lingvistice și să facă cunoscută literatura europeană contemporană unui număr cât mai mare de cititori.

Publicul suedez va avea astfel ocazia de a se familiariza cu autori din cele nouă țări participante: Austria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Portugalia, România și Slovacia, ale căror texte vor fi interpretate de actori ai Teatrului Național din Malmö. Potrivit comunicatului remis Hotnews.ro, România va fi reprezentată în cadrul acestui eveniment de Cartea şoaptelor de Varujan Vosganian, volum apărut în aceste zile în limba suedeză, la editura 2244. Ceilalţi scriitori reprezentaţi vor fi Radka Denemarková (Cehia), Giulia Fazzi (Italia), Dea Loher (Germania), André Oliveira, Tiago Patrício (Portugalia), Emmanuelle Pireyre (Franța), Angelika Reitzer (Austria), Milan Rúfus, Štefan Pecho (Slovacia) și Michał Witkowski (Polonia). Fragmentele literare selectate vor fi interpretate în limba suedeză de patru actori ai Teatrului Municipal din Malmö, Fredrik Gunnarson, Mattias Linderoth, Cecilia Lindqvist și Karin Lithman. Gazda serii va fi jurnalistul și scriitorul Per Svensson.

Proiectul Noaptea literaturii este o colaboare între Ambasada Austriei, Centrul Ceh, Institutul Francez, Institutul Goethe, Institutul Cultural Italian, Institutul Polonez, Ambasada Portugaliei și Institutul Camões, Institutul Cultural Român şi Ambasada Slovaciei. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Pavilionul Moriska, Teatrul Municipal din Malmö, Biblioteca orașului Malmö și editura Rámus.

Volumul Cartea soaptelor prezentat la Noaptea literaturii in Suedia

Lasă un răspuns