5 zile, 10 orașe – o călătorie prin Suedia cerșetorilor

0
1908

STOCKHOLM-GÖTEBORG-MALMÖ
Pentru a prezenta cerșetoria din interior, întreprindem o călătorie prin Suedia, timp de o săptămână, din Stockholm până în Göteborg, Malmö și alte cinci orașe de mărimi diferite.
Vrem să deslușim structurile, modul în care arată comunicarea și relaţiile dintre cerșetori – și modul în care alţii îi percep pe cetăţenii UE care cerșesc, majoritatea din România și Bulgaria.
Cu o cameră ascunsă și un pahar de hârtie în mână, reporterul român Dan Băcan joacă rolul de cerșetor.
Iată o relatare dintr-o realitate la care, altfel, v-aţi aștepta doar când treceţi pe lângă omul care stă pe trotuar.

Se aude ecoul unor voci nervoase ce străbat parcarea unui centru comercial de undeva, din Suedia.
Pleacă de aici! N-ai ce căuta în locul ăsta!

Ce tupeu. Femeia a dat naștere unui caz în magazin – pătura și sacul pentru spălat rufe pe care obișnuiește să stea au fost lăsate în faţa intrării, iar când ea pleacă din nou, se așază acolo un alt cerșetor, la câţiva metri distanţă de locul ei.
–  Sunt aici de trei, patru ani. Nu poţi să vii tu să-mi iei locul. Doamne, ai grijă de mine!
Un paznic vine să calmeze situaţia. Dar străinul în tricoul albastru din fleece nu este pregătit să se lupte pentru loc.
–  Nu știam că erai tu aici. Nu vreau necazuri, spune el.
Întâlnirea obișnuită dintre doi cetăţeni ai UE într-o parcare declanșează începutul călătoriei noastre. Străinul este reporterul Dan Băcan, de la ziarul românesc Libertatea, care a venit aici pentru ca, împreună cu noi, să cerceteze fenomenul cerșetoriei din interior.
mai mult la : http://www.expressen.se/nyheter/longread/darfor-kommer-tiggarna/ro/5-dagar-10-stader–en-resa-genom-tiggarnas-sverige/

Lasă un răspuns