ALEGERI SUEDIA. Scor istoric pentru extrema dreaptă. Social democraţii vor câştiga scrutinul

0
2158


Social-democrații ar urma să câștige alegerile parlamentare desfășurate duminică în Suedia, în timp ce extrema dreaptă va obține un scor istoric, relevă un sondaj la ieșirea de la vot (exit-poll), publicat de cotidianul suedez Metro în ediția sa online, transmite AFP.
Potrivit acestui sondaj, realizat de institutul YouGov și publicat cu patru ore înainte de închiderea secțiilor de votare, prevăzută pentru ora locală 20:00 (18:00 GMT), Partidul Social-Democrat ar obține 29,6% din voturi, în timp ce Democrații din Suedia (extrema dreaptă) ar deveni al treilea partid al țării, cu 10,4% din sufragii.
În acest condiții, premier al urma să devină Stefan Loefven (57 de ani), un fost lider sindical care nu a mai deținut până acum funcții de parlamentar sau ministru.
Alegerile din 14 septembrie vor marca indubitabil finalul ”domniei” lui Fredrik Reinfeldt (49 de ani), premier încă din 2006. El s-a remarcat prin gestionarea abilă a efectelor crizei economice mondiale și capacitatea de a impune o politică pro-întreprinderi și disciplina bugetară, fără a afecta însă consensul social.

Lasă un răspuns