Banca centrală a Suediei taie dobânda la zero

0
2505
Dobânda-cheie pentru coroana suedeză a fost redusă la zero de ban­ca centrală din această ţară într-un efort disperat al instituţiei de a lupta împotriva deflaţiei, informea­ză Financial Times.
_MG_4302_1_high
Acesta este un nou nivel record după minimele atinse anterior pe fondul crizei financiare din 2008 şi de unde Riksbank a ridicat din nou costul operaţiunilor interbancare de tip repo până la reperul de 2% în 2011. Întărirea politicii monetare până în acel moment s-a realizat în contextul semnalelor de alarmă legate de preţurile de balon speculativ al proprietăţilor din Suedia, însă acum prima grijă a guvernatorului Stefan Ingves devine deflaţia, în contextul în care preţurile au cunoscut scăderi în 16 din precedentele 24 de luni.

Cea mai veche bancă centrală din lume şi-a justificat decizia de ieri cu faptul că inflaţia este semnificativ sub nivelul ţintit de 2%. „Eco­nomia suedeză este relativ puterni­că şi activitatea economică a conti­nuat să se îmbunătăţească, dar infla­ţia este prea scăzută”, se afirmă în motivarea instituţiei. Robert Bergqvist, economist-şef la o bancă din această ţară, spune că în joc era credibilitatea Riksbank că se poate adapta realităţilor pieţei. Autorita­tea de politică monetară a precizat că nu vizează, în acest moment, alte măsuri de relaxare a politicii monetare decât dobânda zero, dar că, dacă se vor schimba condiţiile, există posibilitatea luării altor măsuri de tipul stimulilor introduşi de alte bănci centrale din lume.

 
mai mult la :

Lasă un răspuns