Bebelusii nascuti prematur au un risc mai mare de complicatii grave. Cercetatorii de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, Suedia, au dezvoltat o metoda care pezice daca femeile insarcinate cu contractii premature vor naste in termen de sapte zile. Metoda ofera noi posibilitati de a intârzia nasterea si de a pregati ingrijiri suplimentare pentru copilul nascut prematur.
Nasterea inainte de 37 de saptamâni complete, asa-numita nastere prematura, este cea mai mare problema in medicina perinatala astazi, deoarece creste riscul de imbolnavire a copilului pe termen scurt si lung. Problema este ca doar 30% dintre femeile care vin cu contractii timpurii nasc inainte de termen.
Cercetatorii de la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg, au studiat 142 de femei gravide, care au venit la Sahlgrenska University Hospital intre anii 1995-2005 cu contractii, fara ruperea membranelor. Ca urmare a studiului, cercetatorii au dezvoltat o noua metoda care poate prezice cu precizie maxima daca o femeie gravida cu contractii va naste in termen de sapte zile.
Metoda se bazeaza pe un test nou de sange care se uita la doua proteine specifice din sângele femeii combinat cu un examen care foloseste ultrasunete pentru a masura lungimea colului uterin.
“Statistic, metoda poate prezice cu o acuratete de 75 – 80% daca o femeie va naste inainte de termen”, a declarat Panagiotis Tsiartas, cercetator la Academia Sahlgrenska, Universitatea din Gothenburg si specialist la Clinica de Obstetrica si Ginecologie de la Spitalul Universitar Sahlgrenska.
“Va trebui sa efectuam studii suplimentare inainte ca aceasta metoda sa fie utilizata la scara larga, dar in cazul in care rezultatele acestor studii sunt bune, testul va duce, speram, la noi tipuri de tratamente pentru a preveni nasterea prematura si a trata complicatiile grave care rezulta din aceasta, ” spune Panagiotis Tsiartas.
Articolul “Prediction of spontaneous preterm delivery in women with threatened preterm labour: a prospective cohort study of multiple proteins in maternal serum” este publicat in British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro