Facebook si-a mutat serverele in Suedia

0
2708


Acesta este Lulea. Un micuț orășel cu 46 de mii de locuitori din nordul Suediei. Piesajul hibernal din apropierea Cercului Polar oferă imaginea unui trăi liniștit care ascunde însă zumzăitul vieților virtuale a sute de milioane de oameni. Şi asta pentru că în Lulea se află serverele Facebook.

30 de mii de metri pătrați de unități de stocare a datelor în primul astfel de centru deschis de celebra rețea de socializare în afara Statelor Unite.

Clima de aici este perfectă pentru răcirea serverelor. Și în lunile cele mai călduroase foarte rar temeperatura depasete 25 de grade așa că avem nevoie de foarte puțină energie pentru răcirea serverelor".

Printr-un sistem de aerisire și filtrare, serverele din Lulea folosesc mai puțin de jumătate din energia necesară răcirii serverelor clasice. Costuri mai mici pentru Facebook dar și o lovitură de imagine, în condițiile în care activitatea pe internet consumă anual 2% din rezervele globale de energie.

Venirea celor de Facebook în orășelul suedez a avut un impact mult mai mare de o simplă investiție și câteva locuri de muncă pentru localnici.

Frigul care place serverelor, electricitate ieftină și 100% din surse regenerabile dar și stabilitate politică din Suedia, sunt tot atâtea motive pentru atragerea greilor din domeniul IT. Deja Lulea a fost poreclit Polul Nodului. Al nodului informatic desigur, pentru că orășelul suedez este un punct important pentru traficul de date la nivel european.

– See more at: http://stiri.tvr.ro/facebook-si-a-mutat-serverele-in-suedia_39650.html#sthash.yHPOlj3w.dpuf

Facebook si-a mutat serverele in Suedia

Lasă un răspuns