Gafă diplomatică a ambasadorului suedez la Teheran

0
2221

Ambasadorii sunt cunoscuţi pentru delicateţea cu care abordează întâlnirile cu oficialii altor ţări şi pentru respectarea tradiţiilor locale.

Noul reprezentant al Suediei în Iran a stârnit un mic scandal diplomatic după ce a fost acuzat că l-a insultat pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad, stând picior peste picior şi cu tălpile pantofilor expuse.

Peter Tejler a fost caracterizat drept "nediplomatic şi foarte nepoliticos" după întâlnirea pe care a avut-o cu liderul de la Teheran, prin care-şi prezenta scrisoarea de acreditare.

Poziţia adoptată de prospătul ambasador în Iran este contrară cutumelor din multe ţări musulmane, care consideră că pantofii sunt "murdari" deoarece sunt "cel mai aproape de pământ, cel mai aproape de diavol şi foarte departe de Allah", explică un profesor universitar din Florida.

Gestul suedezului se pare că l-a iritat pe preşedintele Ahmadineja, care a răspuns la "impoliteţea interlocutorului său" în aceeaşi manieră în care a fost tratat, notează agenţia Asiran.

Ambasada suedeză de la Teheran a confirmat ceremonia de prezentare a scrisorii de acreditare, dar nu a comentat gafa lui Tejler.

Gafă diplomatică a ambasadorului suedez la Teheran

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.