Oficial suedez: Washingtonul trebuie sa-i acorde garantii lui Assange

0
2724

Unul dintre consilierii Ministerului suedez al Justiţiei a declarat, marţi, că autorităţile americane trebuie să îi acorde fondatorului Wikileaks, Julian Assange, garanţiile cerute de el pentru a evita să fie extrădat din Suedia către Statele Unite, relatează AFP.

Legea suedeză şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, semnată de către Suedia, interzice extrădarea unei persoane către o ţară unde aceasta este pasibilă de pedeapsa capitală, a declarat consilierul Per Hedvall.

Dacă Stokholm primeşte o cerere de extrădare din partea unei ţări unde acuzatul este pasibil de pedeapsa cu moartea, ca în cazul Statelor Unite, "statul care cere extrădarea trebuie să ofere garanţii că pedepsa cu moartea nu va fi cerută sau aplicată", a adăugat Hedvall. "Garanţiile nu vin din partea noastră".

Hedvall a refuzat să adauge alte detalii în dosarul Assange, susţinând că afirmaţiile sale sunt legate de legislaţia suedeză în general, scrie Agerpres.

Potrivit unor susţinători ai lui Assange, acesta se teme că în cazul unei extrădări în Suedia, el va fi extrădat apoi în Statele Unite. Acolo, el trebuie să răspundă acuzaţiilor de spionaj după ce a făcut publice pe WikiLeaks mii de mesaje diplomatice americane, fiind pasibil de pedeapsa capitală.

Oficial suedez: Washingtonul trebuie sa-i acorde garantii lui Assange

Lasă un răspuns