În fiecare an, în capitala Suediei are loc Parada minorităţilor sexuale, un eveniment care, potrivit localnicilor, a schimbat faţa Stockholmului, dar şi atitudinea oamenilor faţă de homosexuali. Marşul adună anual peste 50.000 de participanţi şi alţi 500.000 de curioşi care ies pe străzile oraşului, o adevărată mană cerească pentru proprietarii de hoteluri, restaurante şi de agenţii turistice.
Că Suedia este diferită de ţările din Europa de Est înţelegi încă din avion, când planând deasupra Stockholmului, printre nori, zăreşti zeci de insuliţe verzi înconjurate de apă care parcă aşteaptă să fie lipite într-un puzzle ecologic. Ofertele capitalei nordice le afli îndată ce aterizezi pe aeroportul Arlanda. „Aveţi un hotel? Vă putem recomanda unul chiar în centru.
Sunteţi turistă, aţi venit să faceţi afaceri sau vă vizitaţi prietenii?“, mă întreabă o doamnă de la biroul de informaţii, care zâmbind îmi întinde un teanc de ghiduri turistice, un pliant cu evenimente culturale şi o hartă. Din ele aflu că vara, Stockholmul nu doarme la propriu, pentru că mai bine de 18 ore este lumină afară. Ziua, oraşul te lasă să-i urmăreşti tabieturile regale, în timpul schimbului gărzii de la Palatul Regal, să-i afli istoria şi tradiţiile din muzeele şi galeriile unde este expusă mândria nordicilor. Seara te invită la plimbări cu vaporul pe mare sau la o cină în numeroasele localuri. Totodată, pentru mulţi vizitatori, dar şi localnici, Stockholmul este un oraş al libertăţii şi toleranţei faţă de minorităţile sexuale. Din dorinţa de a demonstra că persoanele homosexuale pot fi mai degrabă încurajate decât huiduite, în fiecare an, aici se organizează Parada LGBT.
Citeste mai mult: adev.ro/mr7yq5