O singură țară din Uniunea Europeană a reușit să-și reducă datoria guvernamentală în timpul crizei economice actuale. Este vorba despre Suedia care, din 2008 până în 2012, a contabilizat un declin al datoriei publice de 1,5%. Este un rezultat remarcabil, având în vedere faptul că alte țări din blocul european și-au dublat sau chiar și-au triplat datoria publică.
Care a fost rețeta secretă prin care Suedia a reușit această performanță? Strategia reacției guvernului suedez la amenințătoarea criză a datoriilor publice a statelor din zona euro a fost gândită de ministrul de Finanțe al țării, Anders Borg.
Acesta a adaptat recomandarea de a aplica austeritatea la specificul țării sale. Adică, a tăiat cheltuielile publice, în paralel cu anunțarea unei relaxări fiscale nemaiîntâlnită într-un stat european sau în SUA pe timp de criză. Artizanul strategiei de ieșire din criză a Suediei a gândit că reducerea impozitelor pentru populației le va lăsa oamenilor mai mulți bani de cheltuit, bani care vor ajunge tot în economie.
mai mult la : Reteta secreta a singurei tari din UE care si-a redus datoria publica in criza