AcasăPoliticaSuedia este tot mai temătoare în faţa ameninţării Rusiei. Cheltuielile militare cresc...

Suedia este tot mai temătoare în faţa ameninţării Rusiei. Cheltuielile militare cresc cu 40%

Suedia îşi va creşte cheltuielile militare cu aproximativ 40% în următorii ani şi va urmări un program ambiţios de recrutare în vederea creşterii personalului înrolat în cadrul forţelor armate, în contextul unor tensiuni crescânde cu Rusia.

-

Chiar dacă nu este membră NATO, Suedia păstrează relaţii apropiate cu alianţa şi cu majoritatea statelor membre. Începând cu sfârşitul Războiului Rece, însă, armata Suediei a cunoscut o diminuare constantă atât din punct de vedere al finanţării, cât şi al personalului, guvernele căutând să economisească banii pentru a-i utiliza în diferite alte domenii de politici publice, relatează The Guardian.
„Ne confruntăm cu o situaţie în care Rusia este pregătită să folosească mijloace militare pentru a-şi atince scopurile politice. În consecinţă, avem o nouă situaţie geopolitică de securitate cu care trebuie să ne confruntăm”, a declarat, joi, ministrul suedez al Apărării, Peter Hultgvist.
Acesta a adăugat că măsurile propuse ar duce la creşterea bugetului militar al Suediei la 27,5 miliarde de coroane (aproximativ 3,1 miliarde de dolari) până în anul 2025. Acţiunile recente ale Rusiei în regiunea Mării Baltice au determinat statul suedez să se angajeze pe repede înainte într-un program de reînarmare, cumpărând inclusiv rachete Patriot de la Statele Unite.

Luna trecută, Stockholmul a criticat în termeni duri Moscova, după ce două nave de război aparţinând forţelor maritime ruse au intrat în apele teritoriale suedeze. În alte situaţii, Suedia s-a plâns că avioanele militare ale Rusiei se apropie periculos de mult de propriile avioane şi intră fără permisiune în spaţiul aerian suedez.

Citeste mai mult: adev.ro/qi9xtl

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Must Read