Suedia va plati 17 milioane de euro despagubiri romilor inclusi intr-o baza de date, considerata de justitie discriminatorie

2
4168

Suedia va fi obligata sa plateasca circa 17 milioane de euro pentru a despagubi 4.741 de romi inclusi intr-o baza de date a politiei pe care justitia acestei tari a considerat-o ilegala si discriminatorie, informeaza miercuri agentiile DPA si EFE.
In luna septembrie 2013, principalul cotidian suedez, Dagens Nyheter, a scris ca politia din provincia Scania (sudul Suediei) a elaborat respectiva baza de date cu persoane de etnie roma. Ulterior, guvernul de la Stockholm a acceptat sa plateasca fiecarei persoane din baza de date o despagubire de circa 5.000 de coroane suedeze (echivalentul a 512 euro), scrie Agerpres.
Dar 11 dintre romii inscrisi in acea lista au considerat ca despagubirea este insuficienta si, cu ajutorul unui ONG, au dat in judecata statul suedez pentru discriminare etnica. In urma procesului, doua instante de judecata, ultima fiind Curtea de Apel din Svea, au decis ca reclamantii au dreptul la o despagubire de 30.000 de coroane suedeze (aproape 3.300 de euro).
In prima sentinta, emisa in iunie anul trecut, instanta afirma ca exista ‘motive intemeiate’ pentru a aprecia ca respectiva baza de date a fost intocmita exclusiv pe criterii etnice.


mai mult la : stirileprotv.ro/stiri/international/suedia-va-plati-17-milioane-de-euro-despagubiri-romilor-inclusi-intr-o-baza-de-date-considerata-de-justitie-discriminatorie.html

2 COMENTARII

  1. PS. Svea Hovrätt este cea mai înaltă instanța de judecată din Suedia si este echivalentul Curții supreme de justiție di România.

  2. Provincia Scania, sudul Suediei? Poate Skåne care este regiune, la fel ca Ardealul la noi. Va dați seama ca articolul si-a pierdut din credibilitate.

Lasă un răspuns