Trimis la psihiatru pentru ca era "pacifist",un dezertor american se ascunde in Suedia de 28 de ani

0
2611


David Hemler a dezertat din Aviaţia americană şi, timp de 28 de ani, a fost pe lista celor mai căutaţi oameni din lume. A trăit în tot acest timp în Suedia, sub o falsă identitate, s-a căsătorit, şi-a făcut o familie, dar adevărul a ieşit la iveală.

Era în 1984, când războiul rece era aproape de apogeu. Preşedintele american de atunci, Ronald Reagan, a desfăşurat rachete Pershing II în Germania Federală. Pe atunci, David Hemler avea 21 de ani şi era ligvinst, lucrând pentru Aviaţia americană în Augsburg, în Bavaria. Nu era însă ceea ce îi plăcea să facă.

A stat de vorbă cu superiorii săi şi le-a spus că nu ar mai vrea să îl trimită în misiuni, pentru că devenise un "pacifist". Ei nu l-au luat în seamă şi l-au trimis să consulte un … psihiatru, scrie bbc.co.uk.

"Nu cred că a fi pacifist înseamnă să fii bolnav mintal. Mă simţeam, totuşi, rău. Noaptea n-aveam somn şi mă tot gândeam. Nu puteam şi să mănânc cum trebuie", povesteşte Hemler.

Superiorii săi nu l-au lăsat să iasă din armată, dar i-au luat slujba care implica informaţii ultrasecrete şi i-au dat una de om de … menajeră. După un an de curăţat podele, Hemler şi-a dat seama că nu va scăpa de armată cu una, cu două. A început să se gândească cum ar fi putu să lipsească fără să părăsească armata. "Mă simţeam îngrozitor. Trebuia să scap", a spus Hemler.

Fugit în Suedia

Hemler s-a hotărât să plece în Suedia. mai fusese acolo şi ştia că această ţară i-a pimit pe soldaţii americani care dezertaseră în timpul războiului din Vietnam. Suedezilor le-a spus că îl cheamă Hans Schwarz şi că este fiul unor părinţi care au călătorit mult şi au trăit în 35 de ţări şi că el se născuse în Elveţia. 

Suedezii au devenit suspicioşi, ghicind după accentul său că venea din estul Statelor Unite. Totuşi, nu l-au deportat, pentru că nici nu ştiau unde să îl deporteze, după cum el însuşi a povestit. În plus, poliţiştii suedezi nu strânseseră suficiente probe care să arate care ar fi originea lui adevărată. I-au dat permis de şedere cu falsa lui identitate, Hans Schwarz, iar după un an şi jumătate, permis de rezidenţă.

Lasă un răspuns