Un suedez cumpără 100.000 de hectare în România!

0
2970

Văzută de români ca o afacere neprofitabilă, agricultura românească îi atrage ca un magnet pe investitorii străini. Pe măsură ce preţul terenurilor din economiile dezvoltate creşte, loturile din România devin tot mai interesante pentru străini. Iar odată ajunși aici, străinii bagă adânc mâna în buzunar. 800.000 de hectare de teren agricol au fost deja vândute către străini.

Agenţiile imobiliare din Cluj au primit o cerere de la un cetăţean suedez, interesat să cumpere nu mai puțin de 100.000 de hectare de teren arabil în țara noastră. “Dacă găsești suprafețe mici care se vând cu 1.000 de euro hectarul, poți să zici «merci». Până acum, cea mai mare suprafață de teren pe care am găsit-o e de 50.000 de hectare, iar prețul e de 2.000 de euro pe hectar. Cetăţeanul din Suedia chiar vrea să facă agricultură, s-a luat de cap cînd a văzut cât pământ stă în paragină la noi”, dezvăluie administratorul imobiliar.ro, Gigi Ștefan.

Pe imensul teren, suedezul va cultiva speclă de zahăr, iar investiția de până la 10 milioane de euro speră c-o va amortiza în primii ani de recoltă. Asta pentru că terenurile României au un potențial agricol extrem de mare, ca să nu mai punem la socoteală faptul că pământurile noastre sunt cât se poate de eco. Și asta nu din cauză că am avut grijă de teren, ci pentru că el a rămas necultivat. “E curățat de toate chimicalele care există pe piață pentru că nu a mai fost lucrat de 10- 15 ani”, explică Ștefan. Așa se face că, în ultima periodă, piaţa a resimţit un interes mult mai mare din partea investitorilor străini decât al celor autohtoni pentru terenurile agricole. “Se cer suprafețe ce încep de la 10 hectare și pot ajunge până la 100.000 de hectare. Prețul se învârte în jurul sumei de 2.000 – 2.200 de euro hectarul, dar pentru suprafețe medii. Suprafețele mari le cumpără străinii, care s-au prins că România are un potențial imens în domeniul agriculturii. Mâncarea e un profit sigur în momentul ăsta, din cauza crizei. Cine reușește să producă de-ale gurii în cantități industriale nu are decât de câștigat”, mai spune consultantul imobiliar. Creşterea preţurilor la alimente de bază transformă plasamentele în terenuri agricole în investiţii sigure. “În momentul de faţă, discutăm cu diverși oameni de afaceri străini, interesați să achiziţioneze terenuri agricole de ordinul a miilor de hectare pentru a cultiva atât cereale tradiţionale, cât şi plante pentru biomasă”, a declarat pentru Servus_Cluj, administratorul site-ului imobiliar.ro, Gigi Ștefan.

 

mai mult la :

http://www.citynews.ro

Lasă un răspuns