Vânzările retail în Suedia au crescut pentru a șasea lună consecutiv

0
2499

Vânzările în sectorul retail au crescut neașteptat pentru a șasea lună consecutiv, în martie, încrederea consumatorilor fiind stimulată de nivelul scăzut al dobânzilor și scăderea șomajului.

Vânzările au crescut cu 0,2% față de luna precedentă și cu 4,5% față de perioada similară a anului trecut, comparat cu 3,5% în luna precedentă, a anunțat, astăzi, Statistics Sweden, citat de Bloomberg News. Analiștii intervievați de agenția de știri estimaseră o scădere de 0,3% față de luna precedentă și o creștere de 3,4% față de perioada similară a anului precedent.

Încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit, atingând maximul ultimelor nouă luni în aprilie, se arată într-un comunicat publicat ieri de Institutul Național de Cercetare Economică. Rata șomajului, neajustată pentru sezon, a scăzut surprinzător la 7,7% în luna martie după ce banca centrală a redus de două ori dobânda-cheie din decembrie. Banca Centrală a Suediei și-a menținut nivelul dobânzii-cheie la 1,5%.

Există motive de „optimism precaut” în economia suedeză, chiar și în condițiile în care incertitudinea se menține în sudul și centrul Europei, a declarat Fredrik Reinfeldt, premierul Suediei. Mai mult de jumătate din producția Suediei este exportată, 70% din aceasta având ca destinație celelalte state din Uniune.

Vânzările retail în Suedia au crescut pentru a șasea lună consecutiv

Lasă un răspuns