7 milioane de dolari – mita platita de la Ericsson unor politicieni romani in timpul guvernarii Nastase

0
2931


Incet-încet, dezvăluirile lui Cristian Sima legate de mituirea unor politicieni români de către companii multinaționale celebre, pentru obținerea unor contracte, în timpul guvernării Năstase, încep să fie confirmate oficial. În interviul televizat acordat unui post din Islanda,  Cristian Sima l-a acuzat pe  Bogdan Chirieac de implicare într-o afacere de corupție pe bani publici:  “În anul 2000 el (Bogdan Chireac) a primit muți bani de la companii multinaționale, după care a dat acești bani unor politicieni care se aflau atunci în campanie electorală. Pot să dovedesc asta. Probabil era nevoie ca cineva sa facă un scandal. Nu știu dacă avem în acest moment în România procurori atât de bine pregătiți încât să facă o astfel de anchetă. Compania Ericsson a câștigat imediat după asta proiectul 112 în România” a susținut Sima. Luând-o pe urmele declarațiilor și acuzațiilor extrem de grave făcute de Sima,  jurnaliștii de la Rise Project, în colaborare cu ziariști suedezi, au obținut un set de documente din cadrul procesului intentat de Ericsson Suedia fostului lor director executiv din România, Thomas Lundin. Conform Rise Project, ”peste 7 milioane de dolari au plecat din compania de telecomunicații Ericsson către firme offshore și conturi bancare din Elveția pentru ca apoi să ajungă în buzunarele unor politicieni români. Compania suedeză își acuză foștii manageri din România că au deturnat acești bani, în timp ce managerii spun că au folosit sumele pentru a plăti politicieni care au facilitat obținerea de contracte în România pentru Ericsson.” Despre modul în care i-a mituit pe politicienii de la București pentru a obține contracte , Lundin a dat declarații chiar în fața unei Curți de arbitraj din Suedia.
Potrivit Rise Project, „Fostul director general al Ericsson România a susținut în fața Curții că nu are cum să justifice plățile făcute politicienilor fiindcă aceștia nu i-au dat chitanțe. El mai adaugă că board-ul Ericsson România a știut de aceste plăți. Thomas Lundin descrie un sistem financiar foarte complex prin care s-au făcut plățile și mai adaugă că rolul acestui mecanism a fost să șteargă urma banilor pentru ca la final nimeni să nu poată identifica Ericsson ca plătitor.” Cam ceea ce spunea și Sima, care dezvăluia că plățile către politicienii români s-au derulat prin intermediul lui Bogdan Chirieac.

Bogdan Chirieac și Thomas Lundin – partenerii lui Sima în WBS Holding Limited

Deși Bogdan Chirieac a negat constat orice legătură cu firma lui Sima și în consecință și cu afacerea Ericsson, dezvăluirile făcute de Rise Project ridică numeroase semne de întrebare. Conform ultimelor informații, Bogdan Chirieac și șeful Ericsson România au fost partenerii lui Cristian Sima în cadrul WBS Holdin Limited.
Astfel, potrivit  Rise Project, managerul suedez al Ericsson România, Thomas Lundin,  care a negociat și obținut  la București contractul de 40 de milioane de euro dintre firma Ericsson și Guvernul României, pentru serviciul unic de urgență 112, a devenit, potrivit profilului său de linkedin, partener în firma WBS Holding Limited, offshore-ul prin care Cristian Sima a făcut tranzacții pe piețele externe pentru politicieni și afaceriști români. Cristian Sima  susține de altfel public  că firma Ericsson ar fi câștigat contractul de 40 de milioane de dolari, după ce ar fi  plătit politicieni români, prin conturile jurnalistului Bogdan Chirieac de la WBS Holding Ltd. din Insulele Virgine Britanice. Conform profilului lui Lundin de linkedin, în iulie 2003 acesta conducea Ericsson România exact în momentul în care  autoritățile române semnau un nou contract pentru realizarea sistemului unic pentru apelarea de urgență 112, după ce parteneriatul cu consorțiul canadian Romania Public Safety a fost întrerupt. Anunțul atribuirii contractului către Ericsson  a fost făcut pe 22 iulie 2003, iar comunicatul oficial includea inclusiv o declarație a directorului general al Ericsson Telecommunications România, Thomas Lundin, citată de Rise Project: „Serviciile de tip 112 sunt extrem de importante în sistemul de telecomunicații al unei țări și în rezolvarea unor probleme vitale, motiv pentru care Ericsson a dezvoltat o aplicație și echipamente speciale, menite să asigure fiabilitatea și capacitatea necesare unui astfel de sistem.“ La o lună de la câștigarea unui contract extrem de important în România, directorul Thomas Lundin părăsește com­pania Ericsson, în favoarea companiei lui Sima, WBS Holding Ltd. Astfel, conform profilului de linkedin, Thomas Lundin a devenit în august 2003 managing partner al companiei WBS Holding Ltd., offshore-ul fondat și condus de Sima. De asemenea, Lundin a mai fost implicat ulterior și în alte afaceri în România, fiind inclusiv administrator al companiei care operează hotelul Marriot.

7 milioane de dolari – mita platita de Ericsson unor politicieni romani in timpul guvernarii Nastase

Lasă un răspuns