Cum arată sistemul de educaţie din Suedia

0
6158
Învăţământul suedez este vestit pentru sistemul de studii vocaţionale care includ lungi perioade de practică, ajutându-i pe elevi să se integreze repede în câmpul muncii, după absolvire. adevarul.ro prezintă cum arată sistemul de educaţie din Suedia.
school-children-in-Sweden-007

Cum arată sistemul de educaţie din Suedia În Suedia, educaţia este obligatorie pentru copiii cu vârste cuprinse între 7-16 ani. Anul şcolar începe la sfârşitul lunii august şi se termină la mijlocul lunii iunie, copiii suedezi având o vacanţă de vară de doar două luni, mai scurtă decât cea a românilor. În schimb, sistemul suedez de învăţământ oferă o vacanţă de iarnă mai lungă, având în vedere condiţiile meteo din nordul Europei. Aşadar, vacanţa de iarnă a copiilor suedezi începe la mijlocul lunii decembrie şi se termină la începutul lunii ianuarie.
Copiii pot fi înscrişi la creşă de la vârsta de un an, iar la vârsta de şase ani ei pot fi înscrişi la clasa pregătitoare (förskoleklass), dar care nu este obligatorie şi care face trecerea de la grădiniţă la şcoală, combinând elemente din ambele curricule. De la vârsta de 6-7 ani, copiii trebuie înscrişi în sistemul de învăţământ obligatoriu (grundskola), de nouă clase, în care elevii rămân până la vârsta de 15 -16 ani. Adolescenţii între 16 şi 19 ani pot continua studiile cu cele trei clase de liceu (Gymnasieskola), iar universităţile oferă între doi şi cinci ani de studiu. De asemenea, programele postuniversitare oferă până la patru ani. Sistemul de educaţie din Suedia: aproape jumătate dintre suedezi au studii medii
Citeste mai mult: adev.ro/nk92us

Lasă un răspuns