Feministele suedeze se plictisesc atât de tare încât le spun bărbaţilor cum să stea în autobuz

8
3823

Suedia e cunoscută ca țara cu cele mai egale relații între sexe din lume – e un loc în care politicienii de sex masculin sunt votați de feministe ca „femeia anului”, în care tinerii tați au concedii de paternitate în timp ce soțiile lor merg la muncă, în care o grădiniță poate interzice folosirea pronumelor de gen. Un raport al Forumului Economic Mondial susținea recent că Suedia e țara cu cea mai mare egalitate între sexe din lume.

Totuși unor femei suedeze li se pare că imaginea de paradis feminist a țării nordice e construită pe minciuni și misoginie. Dovada? Bărbații care se întind și ocupă mai mult de un loc în autobuze, trenuri și metrouri.

Pentru a lupta împotriva acestei „expresii normalizate a puterii” (așa numesc ele această atitudine), un grup de feministe au inițiat un blog numit Macho i Kollektivtrafiken(Bărbații macho în mijloacele publice de transport) care încurajează cititoarele să trimită fotografii făcute pe furișbărbaților care dorm în poziții prea relaxate. Scopul lor e de a face lumea să conștientizeze că e vorba „nu doar de o metodă de recreere, ci de o formă stereotipică de masculinitate.”

Se simt suedezele amenințate de bărbații care dorm în metrou? Oare poate exista o astfel de problemă? Oare feministele din ziua de azi chiar văd femeile ca pe niște persoane slabe care sunt traumatizate de pasageri lungiți pe scaune și care n-au tupeul să le spună acestora să se dea la o parte? E tentant să le spui că femeile deranjate de această atitudine a bărbaților au nevoie de coaie și să le explici că feministele au luptat din greu până acum să zdruncine imaginea de victimă a femeii și să dovedească că femeile au curaj, hotărâre și putere.

Fondatoarea blogului, My Vingren, în vârstă de 27 de ani, mă asigură că Macho i Kollektivtrafiken nu e o prostie și că țelul lui e să schimbe lumea.

VICE: Blogul tău susține că bărbații care ocupă mai mult spațiu decât au nevoie fizic în mijloacele publice de transport practică „o expresie invizibilă și inconștientă a puterii în spațiul public, zi de zi”. Pot bărbații să oprime femeile fără să-și dea măcar seama că fac asta?

My Vingren:Absolut. Cred că unul dintre cele mai problematice aspecte atunci când deții atât de multă putere e faptul că nu realizezi cum îi afectează asta pe ceilalți. Faptul că bărbații ocupă mai mult spațiu în clase, la conferințe, face parte dintr-o opresiune structurală la care nu toată lumea e conștientă că participă.

Ce fel de motive tind bărbații să ofere pentru faptul că ocupă mai mult spațiu decât femeile în autobuze și trenuri?

De la „mă deranjează transpirația din jurul scrotului” până la „am dreptul să stau confortabil” și la „mi-e fizic imposibil să stau altfel pentru că am penis.”

 

… mai mult la :

Feministele suedeze se plictisesc atât de tare încât le spun bărbaţilor cum să stea în autobuz

8 COMENTARII

 1. adevarat , adevarat ce scrie in articol …dar a uitat sa precizeze in articol , ca nu suedezii nativi fac lucrurile astea .
  dar aici in suedia nu ai voie sa spui ceva de emigranti , ca te acuza de rasism si este usor sa spui doar atat : barbatii sunt de vina :)))))
  si cum blogerita traieste intro zona de ferentari de ghettoo …e normal sa gaseasca si subiecti sa le faca cate o poza la adidasi .
  asa se intampla prin zonele rosii , dupa 8 seara ….fiecare atarna cum vrea :))))

 2. – yttrandefrifet – oricum nesimtirea e mare, dar citi au platit amenzi ( ofera o buna educatie ) sau au fost interpelati de alti calatori oripilati? oricum se intimpla si in alte spatii publice, dar fara a fi o regula.

 3. edy , in ce tara traiesti ?
  ce amenzi frate, traiesti in basme .
  calatori oripilati ?? unde ai vazut , ca e asa liniste ca se aude si cum trage un vant o musca , ce naiba .
  nu spune nimeni nimic , e muclessss

 4. Stiu si am vazut toate astea dar pina te obisnuiesti sa fi asa, mai nepasator trece ceva vreme. Si totusi cind nu mai ai ce face stai si cauti tot felul de lucruri care poate au importanta, dar altele sunt problemele reale, dar despre asta nu se prea vorbeste. Sunt…coafate

 5. Feministele astea sunt niste mari mancatoare de arbore de kakao. Au gura mare dar cand vine vorba de islam care le subjuga au pliscu mic si tac ca pestii cu coada intre picioare. Halal feminizde.

 6. Edy ….
  toti care vin in suedia, se vaieta de traiul de acasa si gasesc multe motive sasi urasca tara lor unde i.a kakat masa pe prispa casei si cand vin aici sunt asa impresionati de ,,civilizatia bolnava, aroganta, nesimtirea, si in weekendul de spectacolul originar suedez nordic :)))) ” si lor li se pare ca asa este bine si devin nepasatorii ?
  lolll …..intro societate bolnava, ne imbolnavim si noi …prima data de stress apoi ne integram …
  nu cautam nimic, asta e realitatea din suedia ….si poate in tot nordul asta , o societate bolnava care te inghite daca nu esti nebun deja cand ai pasit aici .

Lasă un răspuns