INDRUMAR PENTRU TINERII CE VOR SA MUNCEASCA DECENT IN SUEDIA

3
3422

COMENTARIU :

Acum sa trecem la cel mai important capitol : cum sa vanezi un job bun in Suedia de la care sa ai maxim de satisfactii si toate conditiile necesare desfasurarii activitatii fara batai de cap si fara sa depinzi de "prieteni".
Si bineinteles cateva instructiuni de conduita in Suedia pentru a usura adaptarea si a accelera succesul in aceasta tara. Este valabil si pentru Norvegia, tara in care am lucrat. Deci inca odata, aceste recomandari sunt pentru tinerii ambitiosi , nu pentru cei in varsta. Pe cei in varsta, sfatuiti-i sa stea acasa fiindca se vor chinui si pe ei insisi si vor chinui si pe altii. Acestia incep sa se plinga de ce iarba este verde si cerul albastru, de ce suedezii sunt blonzi, ba ca nu le ajung banii, ba ca nepotii sunt neascultatori, ba ca le mor gainile in Romania. Acestia nu se pot in veci adapta nici macar la neocapitalismul romanesc de 20 de ani daramite la civilizatia occidentala. Acestia sunt cei ce bocesc dupa Ceausescu si regimul comunist care le oferea pe tava totul dar le lua demnitatea umana. Iar ei acceptau bucurosi acest pact al raului. Si iarasi repet…incetati odata cu chestii de genul : sunt timplar, stiu sa dau cu ciocanul, ajutati-ma cu o munca in Suedia…..ca
  nu merge asa.

INDRUMAR PENTRU TINERII CE VOR SA MUNCEASCA DECENT IN SUEDIA :

– In primul rand trebuie sa definitivezi clar domeniul in care vrei sa-ti exerciti profesia. Sa zicem ca esti electrician. Pai electricitatea are aplicatii in multe domenii. Identifica domeniul just in care te descurci cel mai bine. Sa zicem in domeniul automatizari. Daca ai lucrat ca electrician automatizari in Romania , scoate-ti din cap ca vei fi la inaltime in Suedia…stim cu totii cum se lucreaza in Romania. Reactualizeaza-ti profesia…eventual mai fa un curs-doua de specializari in domeniu luind la cunostinta tehnicile noi care sunt aplicate in occident. Intra pe situri de specialitate si noteaza-ti informatii profesionale utile.
-Pune-te la punct cu engleza.
-Intra pe siturile agentiilor de recrutare suedeze sau direct la companiile suedeze si studiaza ofertele…cauta printre oferte job-ul tau.
-Studiaza cu atentie oferta la care de obicei se dau detalii cu ce are de facut candidatul. Intreaba-te daca esti in stare si ai cunostinte in privinta cerintelor companiei.
-Creaza-ti un CV complet in engleza…CV-ul este cel mai important. Descarca un model de CV european in engleza si completeaza-l cu atentie in ordine cronologica incepind cu educatia (scoli absolvite, specialitatea) apoi cu experientele in mnunca si cu detalii precise asupra a ceea ce producea firma ta si asupra a ceea ce faceai tu acolo. Specifica limbile cunoscute si nivelul. Daca ai carnet de conducere, alte permise cum ar fi cel de utilizare fortkliftruck, palancuri si macarale electrice, autorizatii, diplome in informatica, nivelul de operare pc. Scrie si o nota convingatoare in care te autodescrii scurt si la obiect. ATENTIE : nu mintii in CV pentru ca asta daca se va descoperi iti va fi fatal…suedezii urasc minciuna.
-Aplica apoi cu CV-ul pe siturile companiilor sau agentiilor suedeze dupa ce ti-ai creat acolo un cont. Trimite si o scrisoare de intentie, scurta, la obiect si cat mai convingatoare. Pe net, exista modele de scrisori de intentie, in toate limbile. Nu uita sa scri in CV toate datele de contact, statutul familial, membrii familiei. Apoi asteapta cu rabdare. Daca CV-ul tau le pare interesant te vor contacta telefonic la un scurt interviu (in cazul in care e vorba de o agentie de recrutari). Apoi , daca i-ai convins la telefon, te vor tuga sa astepti pentru a te pune in legatura cu compania care are nevoie de angajati si iti vor fixa o data si o ora pentru a sustine un interviu telefonic cu boss-ul sau managerul companiei. Acela este cel mai important si decisiv pas.
– Cand te va suna boss-ul, important e sa nu ai emotii. Concentreaza-te la ceea ce te intreaba si fi cat mai degajat. De obicei interviurile cu ei sunt degajate, presarate cu cate o gluma. Fi si tu la fl de degajat insa concentreazate la ceea ce te intreaba ca sa intelegi. Da raspunsuri scurte si nu te aventura in explicatii si detalii aiurea mai ales daca stapinesti engleza la nivel mediu. Mai scapa si tu o glumita ca sa te degajezi si pe tine insuti dar sa-i induci si lui ideea ca esti o persoana sociabila.
Apoi va trebui sa ai iarasi rabdare si sa astepti. Daca interviul a fost ok si l-ai convins pe boss, in scurt timp te va contacta agentia cu felicitari si iti va prezenta contractul, oferta lor. Acesta iti va parveni pe email. Iti vor da timp sa-l studiezi cu atentie si daca ai neclaritati, sa le ceri informatii suplimentare. Nu semnezi nimic pina nu te-ai lamurit in detaliu. Tineti aproape si notati-va toate astea…continuam !

sursa :

http://www.suedia.se/?c=711#7365

3 COMENTARII

  1. interesant, la final ati spus ”tineti aproape” parca pe la antene sau realitatea era un slogan, ati lucrat in televiziune? in mare aparte aveti dreptate, teoria este buna, cu practica este mai greu;

  2. buna seara ,
    vreau sa merg in suedia pt 5 zile in excursie si as vrea sa stiu cate coroane primesc pentru 1000 de euro.
    In Romania primesc 880 de coroane

  3. Buna ziua. Este un lucru bun ca pare mai usor decat este in realitate. Destul sunt multi altii care descurajeaza categoric orice incercare de a munci in suedia. Acum cateva luni incercam si eu sa gasesc cea mai mica portita sa pot lucra in suedia. Acum am gasit ceva la negru, dar ma bucur ca este pe elctrica si sper putin cate putin sa pot gasi si cu contract. Sunt in Karlskrona si chiar o sa incerc sa trimit CV-uri aici. Numai bine!

Lasă un răspuns