Povestea din spatele oraşului suedez care va fi mutat integral

0
2357

Un mic oraş din Suedia, de 18.000 de locuitori, trebuie să se mute cu totul 3 kilometri, din cauza exploatării miniere din regiune, care a destabilizat solul de sub 3.000 de locuinţe, scrie The Wall Street Journal.

De mai bine de 100 de ani, rezidenţii din Kiruna şi-au dezvoltat oraşul în jurul celei mai mari mine de fier din lume, deţinută de compania de stat Lussavaara-Kiirunavaara (LKAB), însă exploatarea a dus la destabilizarea regiunii.

Pentru oraşul Kiruna, “procesul” de mutare a început în 2004, când a primit o scrisoare de o pagină de la compania minieră controlată de stat Luossavaara-Kiirunavaara, care îi informa despre situaţia din zonă.

Pentru a extrage mai mult fier, compania avea nevoie să sape mai adânc lângă munţi, ceea ce punea în pericol mii de locuinţe din oraş.

Zece ani mai târziu, fisurile din pământ s-au apropiat de centrul oraşului, primii din cei 18.000 de rezidenţi ai localităţii fiind nevoiţi să se pregătească de mutare.

În martie, compania suedeză White arkitekter AB a câştigat concursul de planuri pentru organizarea mutării, urmând să demareze procedurile de strămutare a oraşului.

Micul oraş din Suedia, de 18.000 de locuitori, trebuie să se mute cu totul 3 kilometri, în următorii 20 de ani, peste 3.000 de apartamente, câteva hoteluri şi 2,2 milioane de metri pătraţi de birouri şi instituţii de sănătate şi învăţământ vor migra către est.

 Citeste mai mult

Lasă un răspuns