Avantaje? Aici stau toți la rând și lumea vorbește calm, fără să înjure. Pe stradă vezi oameni fericiți. Școala e gratis, ba chiar te plătesc ei pe tine ca să studiezi. Sunt extrem de puține accidente în trafic. Oamenii folosesc centura de siguranță. Vecinii nu dau muzica la maxim și dacă o fac, ai la cine să suni să îi potolească. Dacă te îmbolnăvești… la spital ai tot ce îți trebuie. Dacă rămâi fără muncă, ești asigurat și poți trăi ca lumea din asigurarea aia. Șansele ca tu să rămâi în stradă sunt foarte mici. Statul te ajută cam în orice situație grea/ușoară te afli. Natura e frumoasă și oamenilor nu le pasă în ce ești îmbrăcat sau ce mașină conduci. Animalele sunt respectate.

foto : Malmö

Dezanvantaje? În 10 ani, de când m-am mutat în Malmö (înainte locuiam într-un oraș mai mic) am văzut cum orașul încet s-a prăbușit. Dacă gangsterii se împușcau doar între ei…la ei acasă… acum se împușcă oriunde, la orice oră. Poți fi într-o pizzerie cu copilul, poți fi într-un restaurant cu familia, poți fi în stația de autobuz. Puțoii ăștia care aleargă cu pistoale la ei și omoară au 15-16, 17 ani. Și guess what? Aproape zilnic este împușcat un tânăr dar poliția nu prinde niciodată pe nimeni. Astă vară o femeie de 31 de ani a fost împușcată în cap în timp ce își apăra copilul de 2 luni. O știam din copilărie. Cei care au împușcat au vrut să îl împuște pe prietenul ei, dar acesta a reușit să fugă și în timp ce alerga a scăpat copilul din brațe. Carolin a ridicat bebelușul de pe trotuar și a fugit dar au prins-o și au omorât-o. La ora 10 dimineața. Într-un cartier frumos din oraș. Cu bebelușul ei în brațe. Acum nu vă gândiți că vă împușcă lumea in cap pe stradă așa, fără “motiv”. Prietenul ei e unul din hoții care au dat cea mai mare spargere din Danemarca. O bancă din care au luat 60 de milioane de koroane daneze. Se spune că au ceva “probleme” nerezolvate.

Câteva zile mai târziu… un copil de 15 ani a fost împușcat într-o pizzerie, în fața altor copii. Femei bătute în stațiile de autobuze, femei violate (bine, nu că în România nu se întâmplă, doar că aici merg la Politie și pentru o palmă la fund, ceea ce e super) copii hărțuiți de alți copii mai șmecheri… cerșetori români la fiecare colț, mizerie pe străzi… doctori care nu te ajută pentru că “pari sănătos” și te trimit acasă cu un paracetamol. Doctori puțini așa că aștepți luni de zile pentru un control. Polițiști care nu fac nimic și sunt plătiți de rahat. Polițiști atacați cu bombe și împușcături. Bombe cam peste tot prin oraș că ajungi să te gândești că e ruletă rusească și dacă nu prinzi o bombă înseamnă că ești norocos. Pe scurt: periculos și trist.

Ce sfaturi am? Dacă vreți să vă mutați în Suedia evitați orașele mari. În orașele mici nu e așa dar aici au pierdut controlul. Și dacă aveți de gând să rămâneți aici… făceți-vă prieteni suedezi. Evitați grupurile de români dacă vreți să vă simțiți “acasă” cu timpul. Plus că fiind prieteni cu suedezii învățați și limba mult mai ușor. Suedezii sunt mișto dacă simt că sunteți prietenoși dar la început sunt reținuți. Nu e nimic personal. Ei nu sunt latini și dacă îi atingi sau vorbești prea mult de la început… fug. Atenție: nu bârfiți! Și de bârfă fug…

Hejdå!

Raluca Jensen

Lasă un răspuns