Dana Hering, româncă plecată din 2012 din țară și stabilită în Suedia, a relatat, pentru „Jurnalul Diasporei”, despre cum se desfășoară viața în această țară, în timpul epidemiei de coronavirus.
„Jurnalul Diasporei” a fost lansat de Newsweek România, pe site-ul www.newsweek.ro, pentru a avea o radiografie mai amplă a situației din lume în privința crizei declanșate de COVID-19. Până miercuri, conform statisticilor oficiale, Suedia a declarat 1.196 de pacienți diagnosticați cu coronavirus, 1 pacient vindecat și 8 decese.
Suedia e singura tara nordica in care, pana azi, granitele nu au fost inchise si nu au fost luate masurile drastice de carantina si de izolare care au fost luate in restul tarilor europene in cazul pandemiei de corona virus. Din punct de vedere al registrelor internationale, Suedia e tara cu risc, zona galbena, desi numarul de decedati din aceasta cauza, raportat la numarul de infectati, se pastreaza la limita de jos.
Saptamana trecuta autoritatile suedeze stabilisera ca nu vor lua multe masuri pentru criza COVID-19. Din punctul lor de vedere, majoritatea populatiei va fi infectata si isi va crea propria imunitate.
Nu se mai fac nici anchete epidemiologice, s-a considerat ca e o alergatura inutila dupa multi iepuri intr-un camp deschis. Cum numarul celor depistati pozitiv la testele COVID-19 a depasit o mie de persoane infectate, autoritatile au stabilit ca nu isi mai cheltuie resursele materiale si umane pe anchete epidemiologice si vanarea de contacti, ci le vor pastra pentru cazurile grave, care necesita spitalizare.
Daca esti tanar, nu ai boli asociate, dar ai simptome de infectare, ramai acasa, autoizolat si contactezi serviciile de sanatate doar in caz de complicatii. Vor fi testati doar cei care ajung in spital, pentru diagnostic diferential. Ca principiu, administratia suedeza va lasa evenimentele sa curga, ne vor considera pe toti infectati si ii vor trata doar pe cei care vor avea nevoie. Astazi (marți, 17 martie – n.r.), guvernul suedez a recomandat inchiderea liceelor, universitatilor, colegiilor, acolo unde elevii si studentii vor studia acasa si pot sta singuri.
Ca masuri generale, s-a prelungit perioada de boala fara nevoie de dovada de la medic de la 7 zile la 14, au pregatit un pachet de 30 miliarde de euro ajutor pentru firme si companii afectate. Ministrul de finante a cerut bancilor care au avut profit anul trecut sa nu isi dea bonusuri, ci sa ajute economia cu profiturile incasate. Nu se inchid scolile generale si gradinitele, pentru ca parintii care lucreaza in domeniul sanatatii, ingrijirea batranilor sau alte domenii de necesitate majora sa aiba unde sa isi lase copiii. Autoritatile locale pot cere, insa, inchiderea lor in caz de necesitate.
Pentru romanii aflati in Suedia, probabil cel mai greu de suportat este faptul ca nu se mai pot intoarce in tara. Avioanele si-au suspendat zborurile, iar tarile de tranzit au granitele inchise, ceea ce a facut imposibila orice calatorie. Marea majoritate avem familii si prieteni in tara, multi dintre noi avem parinti in varsta.
mai mult la Newsweek