Statul îi supraveghea îndeaproape pe romi

0
2842

“Romii au fost înregistraţi ‘Z întreg’”, titrează pe prima pagină Dagens Nyheter, care continuă dezvăluirile sale asupra înregistrării romilor de autorităţile suedeze: Cartea albă a guvernului asupra tratamentului romilor în Suedia, care trebuie să fie publicată în 2014 şi pe care cotidianul a putut să o consulte, arată că autorităţile, şi mai ales municipalitatea din Stockholm au înregistrat “sute, poate mii” de romi între 1959 şi 1996.

Consideraţi la începutul secolului al XX-lea drept “paraziţi sociali” care “degradau rasa suedeză”, romii au avut accesul interzis pe teritoriul suedez până în 1954, explică ziarul. Ridicarea interdicţiei a fost însoţită de recensământul poliţiei al “tuturor ţiganilor din ţară, inclusiv metişii, sedentari şi nomazi”, după cum prevedea directiva guvernului.

La Stockholm, o “secţiune a ţiganilor” era pregătită pentru această sarcină din 1959. Ea “înregistra şi evalua romii. Fiecare aspect din viaţa lor era examinat: inteligenţa, performanţa şcolară, curăţenia şi comportamentul. […] Fiecare individ şi fiecare familie erau înregistrate sub un ‘număr Z’” – ‘Z’ fiind prima literă a cuvântului “zigenare”, ţigan în suedeză. Persoanele înregistrate şi apropiaţii lor erau apoi repartizaţi în ‘Z întregi’, ‘1/2 Z’, ‘1/4 Z’ şi ‘non Z’. Aceste coduri erau utilizate de asemenea de Direcţia Naţională a Sănătăţii şi Afacerilor Sociale până în 1981.

La început, explică Dagens Nyheter,

intenţia era binevoitoare: romii persecutaţi şi care trăiau în sărăcie urmau să aibă dreptul la locuinţe şi la educaţie. Dar exista de asemenea voinţa autorităţilor de a-i supraveghea pe romi şi de a-i înregistra doar în funcţie de etnia lor.

http://www.presseurop.eu/ro/content/news-brief/4181701-statul-ii-supraveghea-indeaproape-pe-romi

Lasă un răspuns